Comentatorii politici sunt de părerea că scrisoarea adresată de președintele României, Klaus Iohannis, către conducerea Uniunii Europene privind identificarea acțiunilor concrete pentru a pune capăt situației actuale din Republica Moldova este binevenită, însă o poziție oficială a statelor-membre UE în acest nu trebuie așteptată mai devreme decât după ce Comisia de la Veneția va veni cu un aviz în privința acțiunilor Curții Constituționale.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, a spus că România trebuia să acționeze mai devreme. Potrivit lui, în urma întrevederii care ar urma să aibă loc între liderii UE, România ar trebui să propună o abordare care să nu permită consolidarea Rusiei în  regiune și punerea în pericol a parcursului european al Republicii Moldova.

Nu știu ce argumente poate aduce România. Dar, cred că vor fi puse pe masa de discuții, probabil, anumite date desptre implicarea Rusiei, mai larg, decât își imagina Uniunea Europeană, Berlinul sau comisarul Hahn. Așa cum se vede din dezvăluirile prezentate de PDM, Rusia profita de această solitiare din partea occidentului să participe la apropierea ACUM de PSRM, dar ea, de fapt, urmărea să obțină federalizarea Republicii Moldova, anularea legii anti-propagandă și revizuirea Acordului de Asociere. A fost vorba și despre statutul limbii ruse”, a declarat Negru.

Comentatorul politic a amintit și despre cazurile când Rusia se implica în procesele politice din alte state.

Putin spune că va pune umărul pentru dezoligarhizare, dar îl invita pe Plahotniuc la Kremlin să discute ce fac mai departe și îi garanta prin Dodon anularea dosarelor. Cred că aceste date, aceste probe îi pot determina pe cei din Uniunea Europeană că la noi nu a mers un proces democratic de formare a puterii, ci a avut loc o diversiune cu participarea Rusiei. Dacă am urmărit despre implicarea Rusiei în procesele politice, alegerile din SUA, Marea Britanie, Germania, păi ce, la noi nu e aceeași situație? Sau implicarea într-un caz e bună, iar în alt caz e rea? Trebuie să se ajungă la un anumit standard, dar să nu se aplice două măsurători”, a precizat el.

Nicolae Negru a menționat că situația actuală din Republica Moldova este una explozivă: „De ajuns o scânteie și se pot produce lucruri catastrofale. Iată Dodon organizează un miting pentru duminică. Se joacă cu focul”.

Trebuie să intervină UE cât mai urgent. Principiile sunt clare – stat de drept, respectarea Constituției. Vom vedea ce va fi. Simpatiile UE merg spre blocul ACUM și PSRM. Probabil nu vom avea o acțiune din partea UE până nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția cu privire la deciziile Curții Constituționale – a acționat în limitele Constituției sau a favorizat, s-a implicat politic în procesul de formare a puterii din Chișinău”, a punctat editorialistul.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, este de părerea că avizul Comisiei de la Veneția, deși este unul consultativ, ar putea pune Partidul Democrat într-o situație dificilă.

Uniunea Europeană va proceda de o manieră pe care o cunoaștem cu toții. Dacă sunt probleme legate de drepturile omului, dezvoltarea democrației, Curtea Constituțională (UE) apelează la părerea Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția și OSCE. De aceea apelul domnului Iohannis este binevenit, dar răspunsul și efectiv, modul în care va acționa Uniunea Europeană, vom vedea după ce Comisia de la Veneția se va pronunța pe marginea apelului care a parvenit din partea domnului Jagland și din partea Președinției. În privința a ceea ce poate urma. Pentru Partidul Democrat situația poate deveni mai delicată, mai dificilă pentru că decizia Comisiei de la Veneția va fi îmbrățișată de Comisia Europeană, Consiliul Europei, de Uniunea Europeană”, a declarat el.

Expertul susține că în cazul în care UE va recomanda forțelor politice din Republica Moldova să se așeze la masa de negocieri, atunci, cel mai probabil, PDM va fi învins.

Dacă toată lumea spune – «Așezați-vă la masa de negocieri» – atunci lucrurile pentru Partidul Democrat devin și mai triste, pentru că toată lumea la înțelege și subiectul discuțiilor la masa de negocieri va fi în genul următor: Ce aduce mai rapid stabilitatea în Republica Moldova după acest conflict? Predarea puterii de către Partidul Democrat sau intrarea într-o lungă competiție electorală cu efecte necunoscute și așa mai departe. Răspunsul este evident. Dacă mergem la alegeri anticipate, nu știm cu ce se vor termina. Ce oferă Republicii Moldova un parcurs spre stabilitate și prosperitate? Aflarea la guvernare a Maiei Sandu care, cred, mult mai rapid va depăși blocarea financiară a Republicii Moldova și deschiderea pieții Federației Ruse pentru Republica Moldova”, a menționat Boțan.

În ceea ce privește „sprijinul” Rusiei pentru majoritatea parlamentară PSRM-ACUM, expertul spune că aceasta vrea să fie prima dintre puterile mondiale care a recunoscut noua Guvernare.

Cred că Federația Rusă s-a grăbit să fie prima pentru recunoașterea deschisă, clară, fără echivocuri. Cred că are convingerea că așa vor face și alți parteneri, de aceea de ce să nu fii primul. În privința efectelor – pentru o săptămână-două această decizie a Federației Ruse va umple pânzile propagandistice ale Partidului Democrat, dar dacă logica pe care am explicat-o cu privire la ceea ce va aduce mai repede stabilitatea, eu cred că propagandiștii vor trebui să fie foarte atenți”, a precizat Boțan.

Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a expediat o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, dar și Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri în vederea Extinderii, Johannes Hahn, referitor la situația politică din Republica Moldova.

În apelul lansat, șeful statului menționează că această criză, în imediata vecinătate a României și a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora.

Totodată, Iohannis propune o întrevedere, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor și principiilor Uniunii Europene.

Detalii: Scrisoarea președintelui Iohannis liderilor UE privind situația din R.Moldova