Partidul Democrat cheamă partidele parlamentare PSRM, PPDA și PAS la dialog pentru a identifica soluții în criza politică și juridică care este în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PDM Andrian Candu.

Potrivit vicepreședintelui PDM, Republica Moldova se află într-un blocaj juridic din cauza prevederilor legale şi deciziilor Curţii Constituţionale.

Pe de o parte Curtea spune că Parlamentul e dizolvat, sunt numite şi alegerile anticipate în septembrie, pe de altă parte vedem deputaţi, ce insistă pe anumite acţiuni”, a spus Candu.

Democratul a menționat că soluţii juridice pentru depăşirea situaţiei create sunt puţine sau deloc.

Ne plac aceste decizii sau nu, dar singura autoritate în ţara noastră este Curtea Constituţională, pe parcursul istoriei noi am avut multe decizii ale Curţii, unele au fost contestate de politicieni sau societate. Au fost multe reacţii din exterior, în majoritatea declaraţiilor se regăseşte o frază: respectarea legii şi a statului de drept. Atunci noi trebuie să o respectăm, legea, Constituţia şi deciziile Curţii”, a adăugat Candu.

Totodată, el a precizat că, deși, există un blocaj juridic, acesta ar putea fi depășit prin discuții de ordin politic.

„Politicul trebuie să găsească soluții politice. De aceea chemăm la dialog politic și în acest context facem o invitație astăzi partidelor parlamentare: PSRM și din blocul politic ACUM. PDM a desemnat o echipă din care nu fac parte liderii PDM ci de rangul doi. Aceasta va fi condusă de Vladimir Cebotari care va lua legătura cu colegii pentru ai chema la dialog”, a declarat Candu. 

„Suntem disponibili să discutăm cu celelalte partide orice subiect. Despre acest lucru am vorbit cu ambasadorii UE. Domnul Peter Michalko a reiterat poziția exprimată ieri de doamna Mogherini”, a adăugat Candu. 

Andrian Candu a adăugat că în cadrul dialogului, dacă va avea loc, se va discuta despre identificarea soluțiilor care trebuie gălsite în R. Moldova, „precizând că soluții venite  din afară R. Moldova nu vor fi acceptate”.

„Aduc mulțumiri tuturor partenerilor de peste hotare. În toate acestea găsim „respectarea legii și a statului de drept." Dacă nouă ni se spune să respectăm legea, atunci noi trebuie să respectăm legea și deciziile CC, ne plac sau nu ne plac aceste decizii. Noi am analizat zilele acestea și situația în alte state, suntem lipsiți de soluții juridice și, pentru a nu ne înfundă și mai mult în această criză politică, ii rugăm pe unii să nu se avânte în acțiunile ilegale.

Repere:

Politicienii din R.Moldova au pus statul în fața unei dualități de putere. Președintele Igor Dodon a refuzat să se conformeze Constituției și să dizolve Parlamentul, prin urmare prerogativele acestuia au fost suspendate, iar președintele interimar Pavel Filip a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

De cealaltă parte, partidul prorus PSRM (condus, de facto, de Dodon) și blocul proeuropean ACUM (cu liderii săi Maia Sandu și Andrei Năstase) au spus că data-limită de creare a unei coaliții este stabilită prin abuz de către Curtea Constituțională și au purces la formarea unei majorități și învestirea unui Guvern.

În cele din urmă, R.Moldova are astăzi un Guvern interimar condus de Pavel Filip și un Guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM+ACUM), condus de Maia Sandu. Oficialii ruși au salutat coaliția PSRM-ACUM, cei din UE au spus că vor conlucra cu noul Guvern, Consiliul Europei a cerut Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra legalității deciziei Înaltei Curți, iar SUA și România susțin că urmăresc situația de la Chișinău și că politicienii moldoveni trebuie să respecte voința populară. Atât UE, cât și SUA recomandă partidelor politice de la Chișinău să găsească soluții de rezolvarea a crizei politice, prin dialog și să respecte normele statului de drept. 

În urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament a acces PSRM (Igor Dodon) cu 35 de deputați, PD (Vlad Plahotniuc)- cu 30, ACUM (Maia Sandu și Andrei Năatse)- 26 , Partidul Shor - 7 și trei deputați independenți. Timp de trei luni de zile formațiunile mari PD, PSRM și ACUM s-au invitat reciproc la negocieri, însă nu au putut ajunge la un consens pentru o alianță de guvernare. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunțată sâmbătă, 8 iunie după ce CCM a spus că termenul limită a expirat.