Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova în cadrul căreia a discutat situația actuală din țară. La întrevedere au participat 30 de șefi de misiuni și reprezentanți ai organizațiilor internaționale din 31 de misiuni acreditate în Republica Moldova, cu reședința la Chișinău.

El a vorbit despre riscurile și perspectivele de dezvoltare a situației. „Am apreciat recunoașterea noului Parlament și Guvern de către partenerii noștri externi, inclusiv UE, SUA și Federația Rusă”, a spus Dodon.

El a punctat trei posibile scenarii care ar putea să se întâmple în viitorul apropiat. 

1. „Transmiterea pașnică a puterii în toate instituțiile statului.

2. Scenariul prin care PD nu va lua în considerație tot ce s-a decis în Parlament. „Eu cred că acest scenariu nu are sorți de izbândă”.

3. Destabilizarea totală din partea PD, prin admiterea vărsărilor de sânge”


Dodona a mai spus că PD urmărește cu orice scop înlăturarea sa, iar în acest context a punctat mai multe variante la care se așteaptă.


1. „Prin dosare penale și arestarea mea. 

2. Șantaj asupra copiilor și arestarea lor

3. Eu să îmi iau familia și să fug din țară. 

4. Lichidarea fizică a mea”. 

 

Repere:

Politicienii din R.Moldova au pus statul în fața unei dualități de putere. Președintele Igor Dodon a refuzat să se conformeze Constituției și să dizolve Parlamentul, prin urmare prerogativele acestuia au fost suspendate, iar președintele interimar Pavel Filip a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie.

De cealaltă parte, partidul prorus PSRM (condus, de facto, de Dodon) și blocul proeuropean ACUM (cu liderii săi Maia Sandu și Andrei Năstase) au spus că data-limită de creare a unei coaliții este stabilită prin abuz de către Curtea Constituțională și au purces la formarea unei majorități și învestirea unui Guvern.

În cele din urmă, R.Moldova are astăzi un Guvern interimar condus de Pavel Filip și un Guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM+ACUM), condus de Maia Sandu. Oficialii ruși au salutat coaliția PSRM-ACUM, cei din UE au spus că vor conlucra cu noul Guvern, Consiliul Europei a cerut Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra legalității deciziei Înaltei Curți, iar SUA și România susțin că urmăresc situația de la Chișinău și că politicienii moldoveni trebuie să respecte voința populară. Atât UE, cât și SUA recomandă partidelor politice de la Chișinău să găsească soluții de rezolvarea a crizei politice, prin dialog și să respecte normele statului de drept. 

În urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament a acces PSRM (Igor Dodon) cu 35 de deputați, PD (Vlad Plahotniuc)- cu 30, ACUM (Maia Sandu și Andrei Năatse)- 26 , Partidul Shor - 7 și trei deputați independenți. Timp de trei luni de zile formațiunile mari PD, PSRM și ACUM s-au invitat reciproc la negocieri, însă nu au putut ajunge la un consens pentru o alianță de guvernare. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunțată sâmbătă, 8 iunie după ce CCM a spus că termenul limită a expirat.