Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţional Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Totodată, magistrații au declarat neconstituţional și Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind numirea Guvernului Republicii Moldova.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că la scurt timp după ce a fost sesizată de deputații Partidului Democrat, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului de numire în funcția de președinte a legislativului a Zinaidei Greceanîi. De asemenea, au fost declarate neconstituționale toate actele legislative adoptate astăzi, 8 iunie, de către deputații ACUM și PSRM.

Se declară neconstituționale, ab initio, actele legislative (legile, hotărârile) adoptate de deputații Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a la data de 8 iunie 2019 și ulterior”, se spune în hotărârea Curții.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.