Andrian Candu a prezentat documentul care însumează cerințele PSRM către democrați pentru a fi formată o majoritate parlamentară.

Vicepreședintele Partidului Democrat Andrian Candu a făcut astăzi public lista de cerințe cu care a avenit președintele Igor Dodon la sediul PDM. După ce a citit această listă, Candu a declarat că PDM cere demisia președintelui Igor Dodon și îl acuză de trădare de Patrie, precizând că toate solicitările prezentate PDM-ului sunt îndreptate împotriva cetățenilor din R. Moldova și a R. Moldova per ansamblu.

Cerințele lui Dodon includ, printre altele:
a) acordarea unui statut special pentru Transnistria și federalizarea R. Moldova,

b) schimbarea Constituției R. Moldova prin care următorul președinte să fie ales de Parlament și neapărat din partea socialiștilor,

c) conducerea a mai multor ministere, printre care cel de Externe, Interne, al Apărării, al Finanțelor, al Educației și fotoliul de la Reintegrare,

d) revenirea la prerogativele pe care le avea șeful statului până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra SIS.

e) discuții trilaterale între R. Moldova, UE și Federația Rusă pentru revizuirea Acordului de Asociere,

f) alegerea primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor, care întotdeauna înclină balanța împotriva unui ales prorus,

g) modificarea legii privind limba de stat și acordarea limbii ruse, statut de limbă de comunicare interetnică,

h) relansarea posturilor TV ruse, prin anularea Legii anti-propagandă.

„Dintre toate, cea mai gravă este federalizarea R. Moldova, ceea ce înseamnă trădarea acestei țări. Echipa PD nu putea să accepte astfel de condiții. PSRM vrea să convingă Blocul „ACUM”, deși Curtea Constituțională a stabilit alegeri anticipate”, a spus Candu.

Totodată, Andrian Candu este convins că unele dintre cerințele cu care a venit Dodon, i-au fost sugerate de Moscova și vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a vizitat Republica Moldova la începutul săptămânii.

Vizita lui Kozak a schimbat foarte mult în procesul de negocieri... Sunt sigur că multe dintre aceste condiții, mai ales legate de federalizarea țării, au apărut inclusiv în legătura cu vizita de luni a lui Kozak”, a declarat parlamentarul.

Mai jos vedeți documentul: