Curtea Constituțională a R. Moldova a decis acum câteva minute că termenul de trei luni - până urma să fie format un nou Guvern - a curs din data de 9 martie 2019, când au fost validate alegerile parlamentare. După această decizie, rezultă că actualul Paralament trebuie dizolvat mâine, având în vedere că lunile martie și mai au avut câte 31 de zile, deci azi se împlinesc exact 90 de zile, așa cum este menționat în decizia CCM.

Din acest lucru rezultă că astăzi, la ora 00:00, expiră termenul formării unui nou Guvern. 

„Se declară inadmisibilă sesizarea Președintelui Republicii Moldova, dl Igor Dodon, privind interpretarea articolului 85 alin. (1) coroborat cu articolele 63 alineatele (2) și (3), 69 alin. (2) și 103 din Constituția Republicii Moldova. 2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se spune în decizia CCM. 

Magistrații de la CCM spun că  „data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor