Partidul Popular European, unul din cele mai mari partide din Parlamentul European felicită blocul politic ACUM pentru decizia de a vota un speaker înaintat de PSRM.

Pe pagina oficială a PPE a fost plasat un mesaj al președintelui partidului care a acumulat la europarlamentare 178 de locuri în forul european.

Joseph Daul felicită decizia de azi a blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA) prin care a fost cedată funcția de speaker PSRM-ului

„Decizia are scopul de a elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul lui oligarhic. Sunt conștient de faptul că a fost una dintre cele mai dificile decizii a acestor partide politice și a istoriei lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova sunt chiar mai mari”, spune Daul.

Politicianul de la Bruxelles scuză decizia blocușlui ACUM prin faptul că „în politică, trebuie să alegem dintre două rele cel mai mic rău”.

„De aceea sunt impresionat de curajul lui Maia Sandu și Andrei Nastase de a profita de această colaborare pentru a-și salva poporul și țara. Această decizie demonstrează maturitate politică, patriotism și curaj față de interesele tuturor moldovenilor, față de politica partidului, explică politicianul.

Joseph Daul mai spune că se așteaptă ca PSRM să își onoreze angajamentul care va fi făcut în fața tuturor moldovenilor, votând în favoarea pachetului legislativ anti-oligarhic și alegerea unui guvern condus de ACUM: „Dacă nu-și va onora promisiunea, PSRM va fi singurul partid pentru păstrarea regimului lui Plahotniuc, erodarea instituțiilor democratice și semnarea demisiei Republicii Moldova”

„PPE este foarte conștientă de presiunea enormă pe care Plahotniuc o exercită asupra tuturor părților, pentru a face această colaborare să eșueze. Orice provocări sau tulburări organizate vor fi condamnate cu fermitate. Întotdeauna am crezut că aceasta este o modalitate de a prevala și că regimurile autocratice se sfărâmă. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din Republica Moldova putem vedea o strălucire a speranței de a restabili democrația pentru moldoveni și țara lor", conchide Joseph Daul.  

Miercuri, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis că va vota pentru un președinte al Parlamentului, propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Decizia a fost luată cu 46 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a decis azi să cedeze funcția de speaker PSRM-ului - decizie luată ieri separat și de Partidul Acțiune și Solidaritate. În același timp, PPDA a condiționat votarea speakerului și a cerut PSRM-ului un angajament scris în public că va vota pachetul de legi „anti-oligarhice”. În timp ce se desfășura ședința Consiliului politic PPDA, Maia Sandu a fost prezentă la sediul acestui partid. Deputata a declarat presei că nu a venit pentru a influența decizia PPDA ci pentru a avea o conferință telefonică cu partenerii din Europa.

Detalii: VIDEO // Maia Sandu, la sediul PPDA în timp ce se desfășura Consiliul Politic al partidului

Între timp, PSRM a anunțat că va convoca mâine, 7 iunie, la ora 15:00 Consiliul Republican pentru a decide dacă fac o alianță cu blocul politic ACUM.

De precizat este și faptul că la începutul săptămânii, vicepremierul rus Dmitrii Kozak, venit la Chișinău pentru a discuta despre o alianță politică a lăsat de înțeles că Moscova susține o coaliție PSRM - ACUM menționând că „Fie acum, fie în viitorul apropiat, chiar dacă o să fie formată o coaliție, alegerile anticipate sunt inevitabile. Dacă astfel de alegeri anticipate vor avea loc în timpul apropiat, ar trebui să asculte recomandările Uniunii Europene, Comisiei de la Veneția referitor la modificarea sistemului electoral pentru ca acesta să fie cât mai transparent și clar”, a spus Dmitri Kozak.

Detalii: Kozak recunoaște! A venit să discute despre coaliții deși crede că anticipatele sunt inevitabile

După alegerile europarlamentare recente, Partidul Popular European de centru-dreapta este acum creditat cu 178 de locuri, mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament European, în timp ce Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar fi câştigat 152 de locuri, mai puţine cu 33 decât în precedentul legislativ.

Detalii: Joseph Daul neagă sugestiile pentru Streleţ, publicate pe Deschide.MD