Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru susține că mesajele transmise de comisarul european Johannes Hahn, și vicepremierul Dmitrii Kozak sunt diametral opuse. În timp ce oficialul european spune că e imperios să nu aibă loc alegeri anticipate, reprezentantul Rusiei insistă pe haos și instabilitate prin declanșarea anticipatelor.

Întrebat de reporterii Deschide.MD care sunt mesajele care ar putea fi descifrate din discursurile celor trei oficiali, Nicolae Negru, menționează reprezentantul Departamentului de stat al SUA, Brad Freden, a fost cel mai rezervat în declarații.

„Nu pot spune ce mesaj a transmis, pentru că dumnealui a declarat că e o simplă coincidență că a venit anume în ziua când erau prezenți domnul Hahn și domnul Kozak. Dar de altă parte ne dăm bine seama că el a venit cu o misiune clară în contextul formării unui nou Guvern. Deocamadată îmi este greu să spun cu ce mesaj a venit SUA la aceste discuții”, preciează editorialistul. 

Negru analizează mesajul comisarului UE Johannes Hahn ca fiind unul constructiv. 

„Ce ține despre ceilalți doi oaspeți, domnul Hahn a venit cu un mesaj constructiv, în care spune că toate cele trei partide trebuie să se așeze la masa de negocieri, și aici vorbim despre PDM-PSRM și blocul politic ACUM, pentru ca să fie format mai rapid un Guvern. Mai mult decât atât, el nunațează acest mesaj prin faptul că există riscul ca FMI să întrerupă programul cu R. Moldova dacă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a menționat jurnalistul

Editorialistul spune că Dmitrii Kozak a fost cel mai direct în declarații dar și că poate fi ușor de înteles de unde se trag rădăcinile mesajului. 

„De celaltă parte, Kozak practic a preluat mesajul unor susținători ai blocului ACUM dar și a unor actuali deputați din acest bloc și spune că alegerile anticipate sunt inevitabile, ba chiar sunt dorite. La fel și faptul că ar putea fi format un guvern temporar după care să fie organizate alegeri anticipate într-un alt format decât cel mixt. Eu cred că domnul Kozak folosește blocul ACUM sau în altă ordine de idei că a existat totuși o comunicare între reprezentanții Kremlinului și membrii blocului”, spune Negru. 

Astăzi Republica Moldova a fost vizitată de reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Brad Freden, comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, și vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Detalii: Kozak recunoaște! A venit să discute despre coaliții deși crede că anticipatele sunt inevitabile

Detalii: Hahn: UE nu impune nimic. Noi suntem în continuare cointeresați să existe un Guvern stabil în RM

Detalii: Brad Freden: Nu am venit la Chișinău să facem presiune. Prezența mea tocmai acum, este o coincidență

De precizat că vizitele oficialilor străini au loc în săptămâna în care Dodon ar urma să anunțe dizolvarea Parlamentului, dacă nu va fi învestit un guvern.