Vicepremierul rus Dmitri Kozak consideră că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. În același timp oficialul rus spune clar că scopul vizitei sale la Chișșinău este de a spune principalelor partide parlamentare care este viziunea Moscovei față de situația politică din R. Moldova.

Declarația a fost făcută în urma întrevederii pe care a avut-o cu președintele Igor Dodon, la Chișinău.

„Azi s-a creat situația când trei forțe politice au cucerit simpatia cetățenilor. Însă aceste puteri nu sunt în stare să ajungă la o înțelegere și să formeze o coaliție de guvernare funcțională. Fie acum, fie în viitorul apropiat, chiar dacă o să fie formată o coaliție, alegerile anticipate sunt inevitabile. Dacă astfel de alegeri anticipate vor avea loc în timpul apropiat, ar trebui să asculte recomandările Uniunii Europene, Comisiei de la Veneția referitor la modificarea sistemului electoral pentru ca acesta să fie cât mai transparent și clar”, a spus Dmitri Kozak.

Oficialul rus a mai menționat că Rusia nu are de gând să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, dar că și-ar dori o politică externă echilibrată din partea viitorului Guvern.

Detalii: Kozak vine la Chișinău cu avionul care ar fi transportat 400 kg de cocaină din Argentina

„Am venit să ne expunem poziția în fața tutror forțelor politice înainte de a lua o decizie crucială pentru anii următori, a adăugat oficialul rus care a precizat că simpatizează poziția președintelui Dodon.

Totuși, întrebat cu cine ar trebui socialiștii să formeze o coaliție, Kozak a spus: „Coaliția trebuie formată în primul rând cu cetățenii, reieșind din interesele momentului. Coaliția trebuie să fie cu acele forțe politice care sunt de acord să încheie, chiar și temporar, un acord ca să aibă loc alegeri parlamentare clare și transparente”.

Amintim că președintele Dodon a declarat acum câteva zile pentru agenția rusă Tass, în cadrul unui interviu, că Dmitri Kozak nu intenționează să discute chestiunile legate de formarea unei coaliții de guvernare în cadrul vizitei sale de două zile la Chișinău. Șeful statului spune că Dmitri Kozak vine în Moldova în calitate de reprezentant special al președintelui rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice.
„În cadrul vizitei sale de lucru, Kozak nu intenționează să discute despre chestiunile legate de formarea puterii în Moldova după alegerile parlamentare. (…) Vreau să reamintesc că negocierile privind formarea puterii sînt purtate de deputații pe care i-a ales poporul moldovenesc”, a declarat Igor Dodon. 
După ce a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova va fi vizitată de vicepremierul rus Dmitri Kozak, în spațiul public au apărut mai multe opinii conform cărora oficialul rus, împreună cu comisarul european Johannes Hahn și directorul Biroului pentru Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, ar putea discuta cu reprezentanții formațiunilor politice care au acces în Parlament despre formarea unei coaliții de guvernare.