Brad Freden, Director al Oficiului pentru Afaceri Est-Europene, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, a declarat, după întrevederea cu Andrei Năstase, președintele Fracțiunii Platforma DA, și Maia Sandu, președinta Fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, că prezența sa la Chișinău anume acum este întâmplătoare.

Oficialul american a spus că plănuia de mai mult timp această vizită în R. Moldova, dar a spus că este foarte important că aceasta a coincis cu contextul politic de la moment. Acesta a spus că rolul său nu este să facă anumite presiuni asupra politicienilor, și a spus că nu poate ști ce rezultat va avea prezența sa aici, sau dacă acest lucru va influența în vreun fel anume negocierile de pe scena politică de la Chișinău, dar „atâta timp cât va fi un rezultat care să reprezinte supremația legii, va fi un lucru bun pentru toată lumea”.

„Nu am venit pentru a pune presiuni asupra politicienilor din R. Moldova să formeze un guvern. Nu este rolul nostru. Plănuiam de mult timp această vizită și așa s-a întâmplat ca, în cele din urmă, prezența mea aici să coincidă cu evenimentele ce au loc în contextul politic local. Totuși, este foarte important că am fost la Chișinău tocmai acum, întrucât chiar am simțit că am fost prezenți într-un moment important al politicii moldovenești”, a declarat Brad Freden.

Întrebat, la final, dacă a avut vreo sugestie pentru socialiști sau democrați, acesta a spus, zâmbind, că nu are.