Președintele PPDA Andrei Năstase confirmă că a primit invitații pentru a se vedea separat cu cei trei reprezentanți ai: SUA, Rusia, și UE (Germania). Politicianul spune că va merge la întrevederile cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, și cu Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, SUA. Cât despre întrevederea cu Dmitri Kozak, vicepremierul rus, Năstase susține că se va decide în cadrul blocului ACUM dacă se va da curs invitației.

Declarațiile au fost făcute aseară în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Din afirmațiile lui Năstase rezultă că toate cele trei întrevederi cu reprezentanții marilor puteri mondiale vor avea loc luni. 

Andrei Năstase a fost întrebat despre faptul de unde a a uzit despre vizitele celor trei oficiali. Deputatul a precizat că, în cazul lui Hahn și Bradley A. Freden, a primit invitații la care și a răspuns imediat că va merge la aceste întâlniri. În cazul lui Kozak, deputatul moldovean a declarat că mai întâi a auzit din presă, dar că aseară a primit și o invitație oficială de la Ambasada Rusiei. 

„Întâi de toate, din presă am auzit despre asta. M-am documentat, iar Dinu Plângău mi-a spus că, acum-seara, că, prin intermediul secției Protocol a Parlamentului, a venit o solicitare din partea ambasadorului rus în R. Moldova cu privire la o întrevedere cu domnul Kozak. Nu am reținut exact pentru ce oră și nu am reținut tematica discuțiilor cu domnul Kozak. A venit invitația prea târziu și iată de ce am decis ca mâine să convocăm consiliul blocului ACUM și să luăm o decizie”, adeclarat Năstase.  

În cadrul aceleași emisiuni, deputatul a mai spus că cele trei vizite arată că s-a produs un blocaj, o paralizie a forului suprem: „Cred că acești oameni au înțeles cine a făcut acest blocaj”.

Ieri au fost confirmate vizitele Comisarului Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn, și Reprezentantului special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak dar și a lui Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.

Vizitele oficialilor străini vor avea loc în săptămâna în care Dodon ar urma să anunțe dizolvarea Parlamentului, dacă nu va fi învestit un guvern. Cu ce mesaje vin oficialii străini la Chișinău și cum trebuie înțeleasă această sincronizare a vizitelor lor, am încercat să aflăm în discuții cu mai mulți analiști politici.

Ulterior, vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, a declarat pentru Deschide.MD că nu prea înțelege ce ar avea de discutat reprezentanții blocului ACUM cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, care urmează să apară săptămâna viitoare la Chișinău. Potrivit parlamentarului, există subiecte asupra cărora ACUM și Federația Rusă au poziții diametral opuse și, dacă vcepremierul Kozak intenționează să le discute, atunci o eventuală întrevedere va fi lipsită de sens. 

Detalii: Slusari, despre vizita lui Kozak la Chișinău: Nu prea înțeleg ce am avea de discutat cu el

SURSE: Departamentul de Stat al SUA își trimite omul la Chișinău în săptămâna când vin Hahn și Kozak