Vicepreședintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, spune că nu prea înțelege ce ar avea de discutat reprezentanții blocului ACUM cu vicepremierul rus Dmitri Kozak care urmează să vină săptămâna viitoare la Chișinău. Potrivit parlamentarului, există subiecte la care ACUM și Federația Rusă au poziții diametral opuse și dacă Kozak intenționează să discute astfel de subiecte, atunci o eventuală întrevedere va fi lipsită de sens. Declarația reprezentantului PPDA diferă de cea a colegilor săi din PAS care spun că sunt deschiși pentru o „comunicare transparentă” cu Kozak.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Slusari a declarat că în adresa blocului politic a venit doar solicitarea din partea Comisarului UE pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Hahn. Nicio întrevedere cu Dmitri Kozak, la moment, nu este prevăzută.

Nu am discutat acest subiect... Dacă Kozak vine și va fi o propunere de întrevedere, vom discuta în cadrul fracțiunii. Este clar că acesta nu este cel mai plăcut personaj. Deocamdată nu prea înțeleg ce am avea de discutat cu el. Referitor la subiectul federalizării, noi avem poziții diametral opuse. De aceea, pe acest subiect nu avem ce discuta. Dacă va fi o propunere de discutat alte subiecte, atunci noi o vom analiza în cadrul fracțiunii”, a precizat deputatul.

Întrebat ce părere are despre opiniile, precum că o întrevedere cu Dmitri Kozak ar fi o recunoaștere a rolului Rusiei ca și actor regional important fără de care nu va fi posibilă construirea unor coaliții la Chișinău, Slusari a spus că, de fapt, Vlad Plahotniuc este acea persoană care promovează cel mai tare interesele Rusiei în R.Moldova.

Nimeni nu a făcut atât de mult pentru promovarea intereselor Kremlinului. Începând cu cetățenia sa, vizita lui Narâșkin (anul 2010 - nota red.) și terminând cu susținerea lui Dodon... Influența nu este determinată de întrevederi, ci de acțiuni”, a punctat vicepreședintele PPDA.

De precizat că un alt exponent al blocului ACUM, deputatul fracțiunii PAS, Oazu Nantoi, a declarat pentru Deschide.MD că o posibilă întrevedere dintre reprezentanții blocului politic și a vicepremierului rus, Dmitri Kozak, ar putea avea loc în condiția în care aceste discuții vor fi „transparente și cu cărțile pe masă”.

În ceea ce privește întrevederea cu domnul Kozak, eu personal îl țin minte din 25 noiembrie 2003 (ziua în care urma să fie semnat „Planul Kozak” – nota red.). Eu nu pot vorbi în numele întregului bloc ACUM, în afară de faptul că noi nu suntem sălbatici și suntem deschiși spre o comunicare transparentă, cu cărțile pe masă. Dacă vom fi invitați, probabil această solicitare la discuție nu va fi respinsă. Dar repet, vorbesc în numele meu personal”, a precizat deputatul.

Amintim că săptămâna viitoare, la Chișinău, este așteptat reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Vizita acestuia a fost anunțată de Igor Dodon.

Și Comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn are planificată o vizită fulger la Chișinău.

Totodată, în capitala Republicii Moldova este așteptat și Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.

Aceste trei vizite au loc în contextul în care săptămâna viitoare este perioada când se decide soarta viitoarei guvernări de la Chișinău, în caz contrar, vor fi declarate alegeri anticipate.