Deputatul din cadrul fracțiunii parlamentare PAS, Blocul ACUM, Oazu Nantoi, susține că o posibilă întrevedere dintre reprezentanții blocului politic și a vicepremierului rus, Dmitri Kozak, ar putea avea loc în condiția în care aceste discuții vor fi „transparente și cu cărțile pe masă”.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, parlamentarul a declarat că blocul ACUM nu-și schimbă poziția în funcție de eventuali interlocutori.

Poziția noastră este foarte clară – demontarea regimului lui Plahotniuc pe care noi, cu cregret, nu putem s-o realizăm cu 26 de mandate. În rest, totul este discutabil și negociabil”, a menționat Nantoi.

Potrivit lui, cel mai probabil că în cazul în care va fi expediată o invitație către blocul ACUM de a purta discuții cu Dmitri Kozak, aceasta nu va fi respinsă.

În ceea ce privește întrevederea cu domnul Kozak, eu personal îl țin minte din 25 noiembrie 2003 (ziua în care urma să fie semnat „Planul Kozak” – nota red.). Eu nu pot vorbi în numele întregului bloc ACUM, în afară de faptul că noi nu suntem sălbatici și suntem deschiși spre o comunicare transparentă, cu cărțile pe masă. Dacă vom fi invitați, probabil această solicitare la discuție nu va fi respinsă. Dar repet, vorbesc în numele meu personal”, a precizat deputatul.

Întrebat dacă blocul politic ar avea de suferit în urma unei astfel de întrevederi, reieșind și din declarațiile anterioare ale ex-președintelui CCM, Alexandru Tănase, potrivit căruia o întrevedere ACUM-Kozak sau PDM-Kozak ar însemna recunoașterea Rusiei în calitate de actor regional important, Nantoi a spus că „în bordelul politic moldovenesc, problema cu știrbirea imaginii există doar la ACUM”.

Respect foarte mult opiniile domnului Tănase, inclusiv deciziile revoluționare a Curții Constituționale din 4 martie 2016 (revenirea la alegerea directă a președintelui – nota red.), dar în viața mea eu prefer să mă ghidez de propriile opinii, argumente și poziții. În ceea ce privește știrbirea imaginii, în bordelul politic moldovenesc, problema cu știrbirea imaginii există numai la ACUM. La restul actorilor această problemă nu există”, a declarat deputatul.

Amintim că săptămâna viitoare, la Chișinău, este așteptat reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak. Vizita acestuia a fost anunțată de Igor Dodon.

Și Comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Jahn are planificată o vizită fulger la Chișinău.

Totodată, în capitala Republicii Moldova este așteptat și Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus.

Aceste trei vizite au loc în contextul în care săptămâna viitoare este perioada când se decide soarta viitoarei guvernări de la Chișinău, în caz contrar, vor fi declarate alegeri anticipate