Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc la Kazahstan, unde cei doi participă la ședința Consiliului Suprem Uniunii Economice Eurasiatice din Nur-Sultan.

Dodon a scris pe o rețea de socializare că în cadrul discuțiilor avute cu Vladimir Putin a acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc tot săptămâna viitoare, la Sankt Petersburg.

De precizat că nici în postarea lui Dodon, nici în comunicatul de presă al Kremlinului nu se precizează tematica întrevederii și subiectele discutate, înafară de vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău săptămâna viitoare.

Totodată, Igor Dodon menționează că a ținut un discurs în cadrul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice în format lărgit, unde a subliniat faptul că societatea moldovenească a manifestat mereu un interes sporit față de procesele integraționiste în spațiul post-sovietic, inițial față de Uniunea Vamală, apoi și față de Uniunea Economică Eurasiatică.

Igor Dodon a amintit că acum un an Republica Moldova a devenit observator în cadrul Uniunii date, fapt ce a permis țării să participe la multe evenimente și să înțeleagă mai bine principiile și sarcinile activității acestei structuri. Însă, precizează șeful statului, participarea Republicii Moldova în calitate de observator ar fi mult mai eficientă dacă în această activitate s-ar implica Guvernul țării. Președintele a mai menționat că mizează pe faptul că problemele interne din Republica Moldova vor fi soluționate și noul Guvern va începe să coopereze în mod activ cu organele de lucru ale Uniunii Economice Eurasiatice.

Potrivit șefului statului, cifra de afaceri dintre Republica Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică în 2018 a crescut cu 10%, comparativ cu anul precedent, iar în primele trei luni ale anului, în creștere cu 3,4%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În opinia președintelui, indicatorii respectivi au fost obținuți în special datorită creșterii importurilor, care depășesc de trei ori exporturile din Moldova.

Igor Dodon a propus în cadrul ședinței organizarea unor activități separate ale Comisiei Economice Eurasiatice la Chișinău, inclusiv a forumurilor de afaceri cu participarea statelor terțe, care preconizează să colaboreze cu Uniunea Economică Eurasiatică.