Modul în care s-au desfășurat alegerile europarlamentare din România, a surprins întreaga societate. Românii din Basarabia au păstrat trendul dat de diaspora românească și au ieșit exemplar la vot, înregistrând o prezență de circa 40 de mii de persoane. PSD - partidul partener al PD s-a clasat pe locul patru în R.Moldova, rezultat pe care am încercat să-l discutăm cu purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari. În cadrul aceleași discuții telefonice am abordat subiectul condamnării lui Liviu Dragnea dar și ultimele declarații ale lui Igor Ddoon cu privire (ne)șansa unui dialog între PSRM și PD.

- Domnule Gămurari, cum comentați modul în care s-au desfășurat alegerile europarlamentare dar și rezultatul propriu zis al acetui scrutin?

- În primul rând nu a fost nicio poziție unică din partea PDM față de alegerile europarlamentare. Fiecare și-a dat votul cum a dorit. Eu de exemplu, am văzut o implicare destul de slabă a unor partide în R.Moldova, inclusiv a PSD-lui, dar asta este poziția mea personală. Eu am fost la vot, dar nu au existat niciun fel de indicații. Nu au fost nici măcar discuții despre care ar fi poziția noastră. 

- Spuneți că PD nu a avut o poziție unică, dar a avut cel puțin o listă de partide/candidați cu undă verde din partea formațiunii? Sau poate o listă de partide/candidați pentru care îndemnul a fost să nu fie votați? 

- În genere nu au fost discuții despre europarlamentare. Eu de exemplu, am luat act de rezultatele care au fost, în calitatea mea de cetățean român. Joi, la ULIM au fost unii reprezentanți care și-au expus poziția, dar eu am spus că mă abțin de la comentarii. Din partea PD nu a existat discuții ca să susținem pe unul sau altul, că este un partener sau altul.

- Bine, dar nu era firesc să vă implicați câtă vreme aveți un partid partener în România? Nu era firesc să veniți cu un mesaj de susținere așa cum a făcut-o ACUM pentru PNL sau PUN pentru PMP? S-au înrăutățit cumva relațiile între PD și PSD?

- Eu nu cred că este vorba despre înrăutățirea relațiilor sau îmbunătățirea relațiilor. Nici măcar nu cred că există o listă a simpatizanților sau a membrilor PD care au cetățenia română. Eu de exemplu chiar nu cunosc care din colegii mei mai au cetățenia română. Eu am mers la liceul meu în care am învățat fiindcă acolo a fost secție de votare, dar chiar nu au existat careva indicații. Prima dată aud întrebarea dată și chiar nu au existat discuții la această temă.

- Nu vă supărați, dar am să insist: nu era firesc să aveți un mesaj de susținere pentru pertidul partener?

- Eu nu aș fi vrut să intru în detalii pentru că chiar nu a existat niciun fel de îndemn. Dacă e firesc sau nu, nu cred că eu pot răspunde pentru că eu sunt purtător de cuvânt, dar nu sunt membru PDM. Eu cred că s-a lăsat la discreția fiecăruia care deține cetățenia română să își expună votul în contextul acestui scrutin europarlamentar. Am văzut că alte partide au venit cu îndemnuri pentru concetățenii români care susțin anumite formațiuni din România. Noi nu am avut așa mesaj și nu este vorba despre o înrăutățire a relațiilor. Noi suntem concentrați pe politica internă a R.Moldova. Noi am fost tot timpul deschiși cu orice partid sau politician, inclusiv cu cei din UE pentru că este în interesul R.Moldova de a conlucra cu toți. Probabil asta stă la mijloc, doar că eu încerc să presupun pentru că repet - nu au existat discuții. 

- Dar ne puteți comenta prezența disciplinată la vot și rezultatul propriu-zis - victoria PNL și PMP?

- Eu am urmărit, dar mă voi expune ca cetățean român nu ca purtător de cuvânt al PDM. Nu m-am așteptat să fie atât de mulți. M-am bucurat pentru prezența masivă, iar când vorbim de felul cum s-a votat trebuie să luăm în calcul informația slabă - unele partide au fost destul de slab prezente în mediul din R.Moldova. Chiar atunci când stăteam în rând și auzeam ce vorbesc oamenii, auzeam că mulți nu știau din ce partid face parte o persoană sau alta. Alții au votat urmărind lucrurile strict din perspectiva politicii românești - fie este vorba de PNL, PSD sau alții. Cazul cu Băsescu este mai specific pentru că mulți țin minte acele eforturi depuse pe timpul președinției domnului Băsescu pentru ca noi să putem redobândi cetățenia română și probabil acest lucru și-a făcut efectul. 

- Cunoașteți cumva dacă a participat la alegeri conducerea PDM, mă refer la cei care au cetățenia română - domnul Filip, domnul Candu, domnul Plahotniuc?

- Nu cunosc fiindcă nu au fost discuții pe această temă. Ieri am fost la sediu și nimeni nu vorbea despre asta. Dacă au fost înseamnă că au fost și-au exprimat acest drept. 

- Un alt subiect care a cutremurat România este condamnarea domnului Liviu Dragnea - președintele PSD. Cum comentează PDM această decizie?

- În cazul dat mă pot expune ca jurist. Este hotărârea Înaltei Curți de Casație și ea trebuie executată. În rest eu nu aș vrea să intru în detalii pentru că nu ține de competența mea acest lucru. 

- Nu aveți nimic a comenta în plus în calitate de jurist, dar în calitate de purtător de cuvânt al PDM?

- Tot nu avem nimic de spus. S-a luat act, este vorba despre justiția statului vecin. Este vorba de punerea în aplicare a unei hotărâri care deja ține de sistemul judiciar al României. Mie nu mi-ar place ca noi să venim să spunem că este una politică, sau nepolitică, pentru că asta este regula de joc a unui stat de drept. 

- Bine, dar dincolo de aspectul juridic al acestei hotărâri de judecată, nu există niciun mesaj la nivelul parteneriatului PD-PSD? 

- Noi facem diferența între individualizarea pedepsei care ține de responsabilizarea individuală a fiecărei persoane, iar relațiile între partide trebuie să meargă înainte indiferent de vinovăția sau nevinovăția unei persoane.

- Un al treilea subiect despre care vreau să întreb este declarația recentă a lui Igor Dodon care zicea ca PSRM cu certitudine nu va veni cu nicio ofertă în adresa PD. Singura portiță între cele două partide ar fi o ieșire a democraților care să spună că sunt gata să discute condițiile PSRM. Veți ieși cu o astfel de inițiativă?

- Dacă va fi vreo reacție din partea PD, ea va fi comentată. Eu nu pot comenta deocamdată această declarație pentru ca ea să nu fie interpretată. 

- Vă mulțumim!