Lilian Carp, deputatul blocului politic ACUM, îi cere ministrului de Externe Tudor Ulianovschi mai multe informații despre unii ambasadori moldoeni care activează în Polonia, Turcia și Uniunea Europeană.

Interpelare Lilian CARP by on Scribd

Solicitarea noului deputat se regăsește într-o interpelare pe care a făcut-o legiuitorul către Ulianovschi. Lilian Carp spune că, potrivit legislației, ambasadorii moldoveni sunt desemnați pentru o perioadă de 4 ani, iar diplomații - de 3 ani. Unii ambasadori, însă, activează deja de peste 9 ani. 

Deputatul cere copiile documentelor legale justificative, în bazaa cărora a fost posibilă extinderea anuală a mandatului, ceea ce a permis ambasadorilor să depașească termenii legali stabiliți de legislația în vigoare.

Cei vizați de deputat în interpelarea sa sunt Iurie Bodrug, ambasador în Republica Polonia din anul 2010, Igor Bolboceanu, ambasador în Republica Turcia din anul 2010, Eugen Caras, ambasador la Uniunea Europeana din anul 2011.

Legiuitorul mai cere ca Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării Europene să i se prezinte lista tuturor Ambasadorilor cărora le-a expirat deja termenele legale de aflare în misiune, inclusiv a celora, mandatul cărora urmează să expire în acest an.