Circa 38 de mii de cetățeni români aflați în Basarabia au ieșit ieri la urne pentru a vota partidele românești înscrise în cursa pentru europarlamentare. În jur de 37% din ei votat pentru PNL, și circa 30 pentru PMP, restul partidelor fiind la distanțe mari în spate.

Potrivit datelor afișate pe site-ul Biroului Electoral Central, PNL a câștigat în majoritatea secțiilor de votare, cu excepția celor din Soroca, Edineț, Cahul, Cantemir și Bălți - unde victoria i-a revenit PMP-lui, partidul care l-a avut cap de listă pe Traian Băsescu.

PNL a adunat circa 13600 din sufragii, PMP - puțin peste 11 mii, iar pe loc trei s-a clasat alianța USR-PLUS cu peste 3500 de voturi.

Partidul de guvernare din România - PSD a luat în jur de 3200 de voturi, candidatul independent George Simion - puțin peste 2000 de voturi, iar Pro România - formațiunea care îl are în listă pe vicepremierul moldovean Iurie Leancă - a acumulat puțin peste 1500 de voturi. 

Calculat în procente, rezultatelor provizorii arată că 36,8% dintre basarabeni au votat PNL, 29,8% - PMP, 9,7% - USR PLUS, 8,8% - PSD, 5,8% - George Simion, 4,1% - ProRomânia etc.