Liderul PPDA, Andrei Năstase, sugerează că directorul API, Petru Macovei și cel al CJI, Nadine Gogu, nu ar fi independenți. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul deteleviziune TVC 21.

În timpul emisiunii deputatul a fost întrebat de moderator, cum se face că Năstase a devenit erou pe panoul „Inamicii presei”? Precizăm că flashmobul unde a fost prezentat acel panou a fost organizat de CJI și API.

„Pe cât de independentă este presa din Republica Moldova, atât de independenți sunt şi cei care pretind că sunt independenți. Că eu am ajuns pentru un eveniment care viza o conferință de presă [...] Iată evenimentul pentru care am ajuns să fiu pe acel panou”, a răspuns Năstase.

Ulterior acesta a venit cu anumite completări [n.red. citat exact al deputatului Năstase, minutul 30:00 din link]: „Există în R. Moldova un soi de indivizi care vor spune, în cazul în care dvs. spuneți că 2x2 e șase, iar eu spun 2x2 e patru, neapărat se vor găsi un soi de indivizi care spun că e cinci, e cinci pentru că trebuie să fim echidistanți. Wăi, între adevăr și minciună nu poți să fii echidistant”.

Amintim că recent Andrei Năstase a lăsat de înțeles că Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent sunt împotriva lui. Năstase pare a-și fi răzbunat în felul acesta eticheta de "Inamic al presei", aplicată zilele trecute, cu argumente, de cele două entități.

Un panou al „inamicilor presei” a fost afișat în fața Parlamentului în cadrul unui eveniment organizat de API și CJI pe 3 mai, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei. Printre cei nominalizați erau mai mulți deputați ai partidului Șor, socialiști, democrați dar și doi membri ai blocului politic ACUM, inclusiv Andrei Năstase. 

Detalii: Năstase „imaculatul” pe panoul „Inamicii presei”: Sunt onorat!

Năstase se transformă: Din inamicul presei în cel al ONG-urilor

Rugat să comenteze acest lucru, deputatul a lăsat de înțeles atunci că nu există un fundament puternic, pentru care să apară pe acel panou și că este imaculat în raport cu presa, cu excepția unui singur incident pe care și l-a asumat.

Andrei Năstase a avut în repetate rânduri un comportament ostil față de unii jurnaliști. Un ultim incident de acest fel a avut loc chiar acum o săptămână, când Năstase a lansat în adresa jurnalistului Vitalie Hadei un atac la persoană și a recurs la etichetări calomnioase. Năstase s-a arătat deranjat de o știre publicată pe "Ziarul Național" despre o eventuală călătorie a sa la Moscova. 

Detalii: „Inamicul presei”, Andrei Năstase, îl atacă din nou pe jurnalistul Vitalie Hadei

Vitalie Hadei îi răspunde liderului PPDA: De ce este, totuși, imbecil acest Andrei Năstase

În alte cazuri liderul PPDA, i-a numit pe jurnaliști „mercenari”, i-a calificat ca fiind „jalnici” și „mici” și i-a avertizat că „vor plăti pentru răul pe care l-au făcut țării”.

Detalii: „Năstase pantalonii își schimbă, dar năravul - ba”. Amenință jurnaliștii care nu-i sunt pe plac

Copreședintele blocului ACUM a venit anterior cu acuzații și la portalul de știri Deschide.MD spunând că este ținta fake-news-urilor.
 
Acesta a adresat în 2017 un denunț, sub forma unei scrisori deschise, către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova. Redacția noastră a aflat atunci despre acel demers de la colegii de breaslă pe mail-urile cărora a fost expediat mesajul respectiv. 
 
Detalii: Andrei Năstase, plin de demnitate și adevăr: „Când îţi f#t una cu stânga, că cu dreapta nu am cum"

Societatea Ziariștilor din România condamnă atacul lui Năstase asupra Deschide.MD și Timpul

Într-un alt caz Andrei Năstase i-a reproșat echipei PRIVESC.EU că s-a transformat "într-o cerşetoare", pretinzând bani, inclusiv pentru mediatizarea protestelor. 

Detalii: Năstase consideră că nu a atacat PRIVESC.EU // El s-a adresat ... „cu drag”