ACUM este gata să semneze un angajament public, potrivit căruia, după votarea "pachetului antioligarhic", viitorul președinte al Parlamentului va demisiona, dacă acesta ar fi votat de socialiști. Declarația a fost făcută de copreședina Blocului Maia Sandu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.

Lidera PAS spune că problema este lipsa de curaj din partea socialiștilor de a declara război regimului oligarhic pentru că este riscant, în special pentru cei care se simt mai vulnerabili în fața regimului. „Probabil frica este mare”, a afirmat politiciana.

Potrivit sursei citate, socialiștii trebuie să facă primul pas în sensul confirmării disponibilității și voinței politice de a adopta legile care ar elibera instituțiile statului din captivitate. „De aceea, președintele Parlamentului trebuie să fie din partea blocului acum pe perioada votării legilor”, a menționat copreședinta ACUM.

Copreședinta spune că blocul ACUM este singurul care a venit cu o soluție pentru situația care s-a creat după alegeri. „Noi spunem că, pe lângă faptul că suntem gata să ne asumăm dezastrul pe care îl lasă actuala guvernare, noi suntem cei mai credibili atunci când vine vorba de restabilirea relațiilor cu partenerii străini și, în special, de obținerea resurselor financiare”, a declarat politiciana.

Sandu afirmă că nici PSRM, nici PDM nu au venit cu o soluție: democrații, în genere, tac, iar socialiștii au solicitat altceva în spațiul public, dar nu conducerea Guvernului propriu-zis. „În situația în care oamenii se pare că au decis deja să meargă în anticipate, nu înțeleg de ce nu vin să voteze 2-3 legi care ar face alegerile anticipate mult mai corecte. Dacă nu se dorește să se meargă la alegeri anticipate, noi oferim soluția unui guvern minoritar”, a notat Maia Sandu.

Reprezentanții Blocului ACUM au propus convocarea - pentru marți, 21 mai - a unei sesiuni speciale a Parlamentului, în cadru căreia urma să fie aleasă conducerea instituției și votat pachetul de legi „antioligarhice”. La sesiune, însă, s-au prezentat doar deputații ACUM, liderii săi declarând că PDM, PSRM și Partidul „Șor” ar trebui să-și asume public paralizarea activității Parlamentului.