Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a desfășurat astăzi prima sesiune de instruire pentru angajații centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP) privind ordinea de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate. Aceștia vor fi cei care vor primi solicitările candidaților la funcțiile de primari și consilieri și tot ei vor fi cei care vor elibera certificatele de integritate, deși perfectarea acestora ține exclusiv de competența ANI.

Prevederea dată a fost instituită pentru facilitarea accesului candidaților din toate regiunile țării la participarea în alegeri, astfel încât să se evite deplasarea persoanelor la sediul Autorității.

Așadar, procesul va avea loc în felul următor: După anunțarea datei alegerilor locale, candidații deciși să participe se vor apropia la centrul multifuncțional al ASP din localitatea în care locuiesc, unde vor depune o solicitare ( completată din timp după formularul disponibil pe pagina www.ani.md sau completată pe loc) pe care o vor depune însoțită de copia buletinului de identitate.

În cazul în care se solicită eliberarea certificatului de către un reprezentant, se anexează procura autentificată notarial în original și copiile buletinelor de identitate ale candidatului și reprezentantului.

După ce angajatul centrului recepționează cererea, acesta o înregistrează și o expediază în decurs de 48 de ore la Agenția Servicii Publice. Aceasta, la rândul său, transmite solicitările Autorității Naționale de Integritate care va elabora certificatele de integritate, incluzând și informațiile primite de la Inspectoratul Național de Probațiune.

Ulterior, certificatul de integritate semnat este expediat Agenției prin intermediul curierilor speciali, care, la fel în termen de 48 de ore, va remite documentele centrelor multifuncționale la care au fost depuse solicitările.

Certificatul de integritate va fi ridicat de la centrul multifuncțional personal de către candidat, chiar dacă solicitarea a fost făcută de către reprezentant.

Tot procesul de solicitare și eliberare a certificatelor de integritate urmează să se încadreze în maxim 15 zile.

Amintim că acum o lună președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a atenționat autoritățile să anunțe data alegerilor, fie locale, parlamentare sau prezidențiale, cu mai mult de 60 de zile prevăzute de legislație. Potrivit șefei CEC, acest lucru este necesar pentru ca Autoritatea Națională de Integritate să ofere tuturor concurenților certificatele de integritate, procedura care poate dura până la 15 zile.

Dacă în cazul alegerilor prezidențiale numărul concurenților este de câteva zeci de persoane iar în cazul alegerilor parlamentare – câteva sute de persoane, atunci la scrutinul local candidează câteva zeci de mii de persoane pentru fotoliile de primari și consilieri în cele circa 900 de primării, dar și pentru fotoliile de consilieri raionali.

De precizat că certificatul de integritate acordat de ANI este valabil doar trei luni.

Detalii: Președintele CEC recomandă Parlamentului să stabilească din timp data viitoarelor alegeri