Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent sunt împotriva lui Andrei Năstase, a sugerat recent liderul PPDA, sugerând - ce-i drept fără a da nume, dar cu referire distincă la cele două ONG-uri - că: „Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!”. Năstase pare a-și fi răzbunat în felul acesta eticheta de "Inamic al presei", aplicată zilele trecute, cu argumente, de cele două entități.

În cadrul unui streaming moderat de Alexandru Cozer, membru constituent al platformei DA, a fost abordat subiectul demisiei membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), pentru că aceștia nu ar avea experiență în jurnalism. La un moment dat, deputatul Andrei Năstase a ținut să facă o comparație cu situația de la CCA, exemplificând prin declararea sa drept „Inamic al Presei”.

„La fel cum eu am găsit în tot felul de ONG-uri de ale noastre care, și nu vreau să fiu critic tare, ONG-urile noastre care au ajuns să mă pună pe mine drept „Inamicul Public” [pe 3 mai 2019, Năstase a fost plasat de API și CJI, alături de alți politicieni, pe panoul „Inamicii Presei” - nota red.] pentru faptul că la o conferință de presă...”, a declarat politicianul, întrerupt de moderator care a observat că trebuie să se creeze impresia că există echidistanță.

„Că așa-i cu echidistanța în țara asta, eu spun că 2 ori 2 e 4, dumneata spui că 2 ori 2 e 6 și, bineînțeles, unul, care se dă un fel de guru în societatea noastră, va ieși să spună că nu, nu, noi suntem echidistanți, 2 ori 2 e 5”, a ținut să ironizeze Năstase, referindu-se, cel mai probabil, la API și CJI, care au organizat evenimentul, comentat de liderul blocului ACUM. 

Amintim că un panou al „inamicilor presei” a fost afișat în fața Parlamentului în cadrul unui eveniment organizat de API și CJI pe 3 mai, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei. Printre cei nominalizați erau mai mulți deputați ai partidului Șor, socialiști, democrați dar și doi membri ai blocului politic ACUM, inclusiv Andrei Năstase. 

Detalii: Năstase „imaculatul” pe panoul „Inamicii presei”: Sunt onorat!

Rugat să comenteze acest lucru, deputatul a lăsat de înțeles atunci că nu există un fundament puternic, pentru care să apară pe acel panou și că este imaculat în raport cu presa, cu excepția unui singur incident pe care și l-a asumat.

Andrei Năstase a avut în repetate rânduri un comportament ostil față de unii jurnaliști. Un ultim incident de acest fel a avut loc chiar acum o săptămână, când Năstase a lansat în adresa jurnalistului Vitalie Hadei un atac la persoană și a recurs la etichetări calomnioase. Năstase s-a arătat deranjat de o știre publicată pe "Ziarul Național" despre o eventuală călătorie a sa la Moscova. 

Detalii: „Inamicul presei”, Andrei Năstase, îl atacă din nou pe jurnalistul Vitalie Hadei

Vitalie Hadei îi răspunde liderului PPDA: De ce este, totuși, imbecil acest Andrei Năstase

În alte cazuri liderul PPDA, i-a numit pe jurnaliști „mercenari”, i-a calificat ca fiind „jalnici” și „mici” și i-a avertizat că „vor plăti pentru răul pe care l-au făcut țării”.

Detalii: „Năstase pantalonii își schimbă, dar năravul - ba”. Amenință jurnaliștii care nu-i sunt pe plac

Copreședintele blocului ACUM a venit anterior cu acuzații și la portalul de știri Deschide.MD spunând că este ținta fake-news-urilor.
 
Acesta a adresat în 2017 un denunț, sub forma unei scrisori deschise, către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova. Redacția noastră a aflat atunci despre acel demers de la colegii de breaslă pe mail-urile cărora a fost expediat mesajul respectiv. 
 
Detalii: Andrei Năstase, plin de demnitate și adevăr: „Când îţi f#t una cu stânga, că cu dreapta nu am cum"

Societatea Ziariștilor din România condamnă atacul lui Năstase asupra Deschide.MD și Timpul

Într-un alt caz Andrei Năstase i-a reproșat echipei PRIVESC.EU că s-a transformat "într-o cerşetoare", pretinzând bani, inclusiv pentru mediatizarea protestelor. 

Detalii: Năstase consideră că nu a atacat PRIVESC.EU // El s-a adresat ... „cu drag”