Dodon a sesizat Curtea Constituțională cu privire la termenul limită de activitate a actualului Legislativ. Șeful statului vrea să afle când ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

În cadrul unui briefing de presă, Dodon a venit cu mai multe acuzații către formațiunile politice care își demonstrează „ambițiile prostești”.

În premieră, la expirarea a circa 3 luni după alegerile parlamentare și 2 luni după prima ședință a noului Parlament nu avem nici Președinte al Parlamentului, nici majoritate parlamentară și nici Guvern funcțional. Condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Cetățenii Republicii Moldova așteaptă rezultate, așteaptă crearea majorității parlamentare și deputații trebuie să înceapă să muncească”, a declarat el.

Acesta a precizat că salariile deputaților sunt de 10 ori mai mari decât pensia medie, și pentru acești bani deputații ar trebui să lucreze.

Mă adresez deputaților aleși în Parlament, care primesc salarii de 10 ori mai mari decât pensia medie pe țară cu îndemnul de a forma o majoritate parlamentară și un Guvern sau să recunoască faptul că ambițiile, «rânza moldovenească» nu le permit să găsească limbă comună, fapt care va conduce la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a spus șeful statului.

În acest sens Dodon s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a avea claritate referitor la termenul limită de dizolvare a Parlamentului. Potrivit lui, cele trei luni care ar constata perioada de blocaj pot începe de la 9 martie (validarea mandatelor de către Curtea Constituțională) sau 21 martie (ședința de constituire a Parlamentului).

Cel mai probabil, au rămas doar 2 săptămâni, până pe 7 iunie, și dacă în această perioadă deputații nu găsesc un consens și nu creează o majoritate parlamentară, atunci Președintele RM va fi nevoit să dizolve Parlamentul, iar deputații să-și asume consecințele în cadrul alegerilor anticipate”, a precizat el.

Amintim că ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a a avut loc la data de 21 martie. Deputații atunci nu au reușit să aleagă organele de conducere, fapt pentru care decanul de vârstă, Eduard Smirnov, a anunțat o pauză.

În toată această perioadă au avut loc mai multe încercări de a purta discuții între PSRM și blocul ACUM, însă toate au eșuat.