Președintele Dodon și-a justificat absența de la învestirea lui Volodimir Zelenski invocând două argumente. Primul e că a avut deja o „discuție amicală” cu Zelenski în care s-a convenit asupra unei întâlniri, al doilea e că listele celor invitați au fost realizate de conducerea veche a Externelor de la Kiev de comun cu administrația lui Poroșenko. La Externele de la Kiev am aflat însă că listele celor invitați au fost coordonate cu echipa lui Zelenski.

Igor Dodon a reiterat într-un comunicat de presă din 20 mai că a avut cu noul președinte al Ucrainei „un dialog amical”, de aceea, ar fi picat obligativitatea de a fi prezent la învestirea lui Volodimir Zelenski.

„După cum se știe, recent, între Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv și productiv. S-a ajuns la o înțelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens”, se arată în comunicat.

Mai jos, în același comunicat, Igor Dodon spune că, de fapt, de organizarea ceremoniei de învestire a lui Volodimir Zelenski s-ar fi ocupat administrația președintelui Petro Poroșenko în comun cu „fosta administrație a Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev”. Din această cauză, Dodon nu s-ar fi regăsit pe listele invitaților oficiali.

„În ce privește ceremonia de inaugurare a Președintelui Ucrainei, din cîte cunosc, conform Decretului ex-președintelui Poroșenko, responsabil de organizarea acestei festivități, inclusiv de invitații, a fost desemnată conducerea precedentă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în comun cu fosta administrație prezidențială a lui Poroșenko”.

Practic, Igor Dodon a adus două argumente pentru a justifica faptul că nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Zelenski.

Realitatea este că lista invitaților a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei împreună cu echipa lui Volodimir Zelenski. „Toate listele pe care noi le-am întocmit, le-am coordonat cu echipa lui Zelenski”, au declarat responsabilii de relația cu presa de la Ministerul Afacerilor Externe din Kiev.