Deputații blocului ACUM critică refuzul Partidului Socialiștilor de a participa la o nouă rundă de negocieri. Potrivit reprezentanților PAS și PPDA, este inexplicabilă evitarea PSRM de a se așeza la masa de discuții.

Potrivit vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, astăzi urma să fie organizată ce-a de a treia rundă de discuții ACUM-PSRM, însă socialiștii „nu au binevoit să vină”.

Deși inițial confirmase prezența la o conferință organizată de o platformă de știri de limba rusă, ulterior s-au razgândit și au dat bir cu fugiții. La acest eveniment public urma să căutăm soluții pentru ieșirea din criza politică în care ne aflăm de aproape trei luni. Cei care doresc să contribuie la scoaterea țării din captivitate căuta soluții, iar cei care preferă confortul personal vor căuta mereu scuze și pretexte. Dacă în PSRM s-a decis coaliția PSRM-PD să și-o asume public, dacă nu au luat o asemenea decizie, atunci nu cred ca îi poate înțelege cineva de ce evită să discute cu blocul ACUM. Dacă PSRM prefera anticipate în speranta (naivă) că vor lua mai multe voturi, să-și asume decizia, dar nimeni nu-i va înțelege de ce au mers în anticipate fără a schimba sistemul de vot și fără a elibera instituțiile cheie (CEC, CA, CNA etc) din captivitate, decât dacă fac jocul olihargului. ACUM și PSRM au 61 de mandate, deci majoritatea alegătorilor au optat pentru debarcarea regimului corupt de la putere. Pentru ce optează PSRM nu e deloc clar. ACUM a propus cațiva pași importanți pe care PSRM refuză în mod ostentativ sa ii discute”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Colegul său, vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari, susține că PSRM și ACUM au programe absolut diferite, începând cu ziua de 9 Mai și terminând cu federalizarea republicii.

Chiar în situația când președintele Dodon face jocul lui Plahotniuc, noi suntem în continuare deschiși dialogului în speranța că PSRM și Dodon nu sunt una și aceeași. Suntem pregătiți pentru discuții în cadrul unui grup de lucru cu privire la deblocarea activității Parlamentului dacă PSRM renunță la solicitarea absurdă de formare a unei coaliții pe termen lung”, a scris Slusari.

Tot azi, blocul ACUM a anunțat că este dispus să susțină două inițiative sociale ale PSRM. Este vorba despre indexarea pensiilor de două ori pe an și suport pentru familiile  din R.Moldova.

Blocul ACUM a propus crearea unui grup de lucru comun cu PSRM în vederea examinării legilor din așa-numitul pachet antioligarhic. PSRM a refuzat atunci să participe la discuții, menționând că este necesară formarea unei majorități parlamentare și instituirea guvernului.