Așa numita vinietă pe care autoritățile separatiste de la Tiraspol doresc să o introducă pentru persoanele străine a fost unul din subiectele discutate de vicepremierul pentru reintegrare Crismtina Lesnic și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană OSCE, Franco Frattini.

„Am menționat că problema este inegală, pentru că noi nu aplicăm taxe pentru cei din regiunea transnitreană. Sistemul aplicat de colegii din Transnistria este unul foarte bizar, fiindcă taxa se aplică per persoană și nu per vehicul”, a declarat Cristina Lesnic în cadrul unei conferințe de presă. 

Vicepremierul a venit cu un exemplu care arată că acest sistem nu doar că este inegal în raport cu cetățenii din dreapta Nistrului dar și că nu are un fundament logic. 

„Atunci când un soț și o soție se deplasează în regiunea transnistreană, astăzi, unul dintre ei fiind la volanul acelui autovehicul, achită vinieta. La întoarcerea din regiunea transnistreană, dacă soțul cu soția schimbă locurile, șoferul acestui autovehicul achită din nou vinieta. Am solicitat anularea acestei taxe pentru orice persoană, indiferent care ar fi statutul acesteia”, a explicat Lesnic.

În același timp reprezentantul special al OSCE a dat asigurări că, în cadrul vizitei pe care urmează să o întreprindă la Tiraspol, va cere explicații: „Faptul că se aplică taxa per persoană înțeleg cum asta ar putea afecta libertatea de mișcare. Suma este în jur de 100 de euro pe an, este o sumă mare pentru locuitorii de aici. Vom cere explicații din partea colegilor de la Tiraspol”.