De azi, Irina Vlah își poate începe agitația electorală: Comisia Electorală Centrală de la Comrat a înregistrat-o în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Vicepreședinta CEC din Găgăuzia, Maria Croitor, a declarat pentru IPN că Irina Vlah a depus actele și semnăturile necesare, iar ulterior a susținut și proba la limba găgăuză. Ca urmare a examinării setului de documente, aceasta a fost înregistrată în calitate de candidat pentru funcția de bașcan. Odată cu înregistrarea în cursa electorală, Vlah își depune mandatul de bașcan.

Până astăzi, au depus cereri de înregistrare încă trei pretendenți, pentru care au fost eliberate liste de subscripție, dar care încă nu au prezentat semnăturile necesare. Este vorba despre Vasilie Aladov, care și-a înaintat candidatura ca independent. Mihail Vlah și actualul deputat al Adunării Populare, Serghei Cimpoieș, au depus setul de acte pentru înregistrarea grupului de inițiativă.

Actele necesare înregistrăii grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de bașcan vor fi depuse până pe 25 mai, iar până pe 30 mai pot fi depuse actele de către persoanele care își înaintează candidatura independent.

Alegerile bașcanului urmau să aibă loc pe 19 mai, însă, printr-o decizie a Adunării Populare, au fost transferate pentru data de 30 iunie. La alegerile din 2015, Irina Vlah a fost aleasă în funcția de bașcan al Găgăuziei, din primul tur, cu 51,01% voturi.