Portalul Deschide.MD apare într-un raport al Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă cu tema „eroizarea nazismului, răspândirea nazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor de rasism și discriminare rasială”. Portalul Deschide.MD este menționat ca drept una dintre sursele mass-media finanțate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și care propagă unionismul și radicalismul.

„Mișcările politice, ideologia cărora se bazează pe radicalism nu sunt populare în Moldova. În același timp există un număr mare de organizații unioniste finanțate din exterior, fapt care nu este interzis de legislația Moldovei. Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni sponsorizează publicațiile ce se bucură de popularitate: deschide.md, timpul.md, unimedia.info, postul TVR”, se menționează în raportul realizat de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.   

În același raport sunt menționate lucrarea în trei volume „Istoria Moldovei”, coordonată de istoricul Sergiu Nazaria, monografia lui B. Șapovalov și a fostului ministru al Apărării Victor Gaiciuc „Adevărul despre marele război pentru apărarea patriei 1941-1945” și filmul „Istoria Moldovei” difuzat la postul NTV-Moldova, toate finanțate de Igor Dodon. Acestea sunt prezentate ca tentative de a opri falsificarea istoriei și revizuirea rezultatelor celui de Al Doilea Război Mondial.  

Raportul a fost publicat pe 6 mai, în acesta fiind vizate mai multe state, inclusiv România, Republica Moldova și SUA.