Andrei Năstase susține că ar fi primit un răspuns din partea autorităților ruse, la demersul înaintat de politicianul moldovean prin care a solicitat informații cu privire la dosarele penale pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Andrei Năstase a anunțat despre acest lucru într-un live pe Facebook, în timpul căruia a dat citire răspunsului primit de la autoritățile ruse.

„Acum am să vă citesc în premieră răspunsul pe care l-am primit de la autoritățile ruse, care de fapt confirmă că sunt dosare penale”, a declarat Năstase.

Din ceea ce a citit deputatul, nu constatăm niciun detaliu nou decât informațiile care se regăsesc în comunicatul oficial al Ministerul de Interne de la Moscova publicat în luna februarie, când în R. Moldova se desfășura campania electorală.

Atunci rușii spuneau că a fost stabilit că cetățeni ai Federației Ruse și ai Republicii Moldova au creat o organizație criminală internațională cu scopul de a opera operațiuni valutare ilegale de mari proporții.

„Organizatorii acțiunilor ilegale au fost deținătorii cetățeniei Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon”, mai declarau atunci autoritățile ruse.

„În perioada 2013-2014, membrii structurii infracționale, cu ajutorul unor acte false și pretexte inventate, au transferat de pe conturile persoanelor juridice pe care le controlau în două bănci (ОАО Банк „Западный” și ОАО „Русский Земельный Банк”) mijloace bănești în valută străină pe conturile nerezidente BC Moldinconbank S.A. și a altor organizații străine sub pretextul comercializării valutei”, se spunea în comunicatul Ministerului de Interne rus. 

Amintim că aseară, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat la un post de televiziune că acum trei săptămâni a făcut un demers, „către Federația Rusă, prin care am solicitat informații cu privire la dosarele penale pe numele lui Plahotiuc. Am făcut acest demers prin intermediul secretariatului Parlamentului”.

Detalii : Moscova // Un nou dosar pentru Plahotniuc. PDM: „O intervenție abuzivă în alegerile din RM”

             Năstase a făcut un demers către Federația Rusă - Cere informații despre Plahotniuc