Oligarhii care conduc din plan secund Republica Moldova și Transnistria - Vladimir Plahotnic și Victor Gușan - "trebuie să plece", a declarat, pentru Rossia 1, președintele Comitetului pentru afaceri în spațiul CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții din cadrul Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov, citat de eNews.

„Văd un exemplu clar de oligarhi. Unul domnește în Transnistria și altul în R. Moldova. Transnistria este pentru Rusia, iar Moldova este împotriva Rusiei. Acolo este Plahotniuc, aici este Gushan. Ei s-au înțeles între ei și au ales candidații potriviți la alegeri.
Între timp, oamenii care nu sunt de acord cu aceștia sunt arestați acolo (n.red. regiunea transnistreană) - de exemplu, comunistul Oleg Horjan, care este îndepărtat de la șefia Sovietului Suprem numai după instrucțiunile oligarhului. Credeți-mă, nici ieri, nici în anii '90, nici astăzi, cum ar fi Gushan și Plahotniuc, nu vor aduce nimic bun țării. Ei ar trebui să plece", a spus parlamentarul rus.

Anterior, și alți demnitari ruși l-au criticat pe președintele PDM. Unul dintre aceștia este Dmitrii Rogozin, contrariat de discursul lui Plahotniuc, rostit la 12 iunie 2017, la Consiliul Internaționalei Socialiste de la New York. Potrivit oficialului rus, „unicul miliardar dintr-o țară săracă” ar chema la „un nou război pe Nistru”.

----------------------------- În timpul campaniei electorale din R. Moldova, Ministerul de Interne al Rusiei i-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon de constituirea unei grupări criminale internaționale și de retragerea ilegală a banilor din Federația Rusă.

PDM a declarat atunci, în replică, că e vorba de "o încercare disperată a unor forțe externe de a interveni în campania electorală din R. Moldova pentru a-și sprijini favoriții”.