Copreședintele blocului politic ACUM, Maia Sandu a taxat decizia Curții Constituționale, potrivit căreia înainte de alegeri anticipate nu poate fi schimbat sistemul electoral.

„Curtea Constituțională a corupților a hotărât că sistemul electoral mixt, care a fost criticat dur de Comisia de la Veneția și care, așa cum au arătat alegerile precedente, înseamnă mai multe mandate pentru cei care au obținut mai puține voturi, nu poate fi modificat. Prin această hotărâre, Curtea Constituțională și-a încălcat propriile decizii, adoptate anterior, conform cărora problemele electorale reprezintă apanajul exclusiv al Parlamentului, Curtea neavând niciun drept să intervină”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Politiciana mai spune că decizia de astăzi este un motiv în plus care „demonstrează că lichidarea regimului oligarhic este principalul obiectiv care trebuie atins de către actualul legislativ, fără de care Republica Moldova nu are nicio șansă să pășească pe calea normalității, să aibă instituții care să funcționeze în interesul oamenilor și să restabilească încrederea propriilor cetățeni”.

---------------------------------------- Sandu lasă de înțeles că deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic care au sesizat Înalta Curte sunt ai Partidului Democrat și că datorită lor Curtea Constituțională a emis această decizie.

Amintim că Curtea Constituțională a decis astăzi că sistemul electoral nu poate fi schimbat în cadrul alegerilor electorale anticipate. Decizia a venit ca urmare a sesizării depuse de cei trei deputați independeți din Parlament. Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au vrut să știe dacă poate sau nu Parlamentul modifica acum sistemul electoral sau pot fi desfășurate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt.