Hotărârea de azi a Curții Constituționale este una stranie, și asta pentru că magistrații au legiferat unele recomandări ale Comisiei de la Veneția, dar au interzis repararea greșelilor care au avut loc anume din cauza ignorării acestor recomandări. Opinia a fost exprimată pentru Deschide.MD de către analistul politic Igor Boțan.

Potrivit expertului, decizia de azi a magistraților Înaltei Curți a fost una așteptată, și asta pentru că „organele de drept din Republica Moldova sunt receptive la interesele guvernării”.

Interesul politic este ca să nu existe temă de discuție între blocul ACUM și socialiști, și acest lucru parcă reușește prin această hotărâre. Dar, argumentele Curții Constituționale sunt stranii. Adică, recomandarea Comisiei de la Veneția de a nu modifica sistemul electoral cu un an înainte de alegeri a fost acum consacrată. În schimb, revenirea la sistem proporțional, ce ar înseamna repararea unei greșeli care a avut loc în urma ignorării anume a recomandărilor Comisiei de la Veneția, nu a fost acceptată. În acest sens, Înalta Curte apare într-o lumină foarte nefavorabilă”, a declarat Boțan.

Analistul a amintit și despre hotărârea Curții Constituționale din martie 2016 prin care s-a revenit la alegerea directă a președintelui Republicii Moldova. Atunci, nu s-a ținut cont de perioada de un an de zile între modificarea legislației electorale și desfășurare a unui scrutin.

Înalta Curte uită că la 4 martie 2016 și-a permis să modifice prevederile Constituției în momentul când deja urma să înceapă procedura de alegere a șefului statului. Atunci au fost modificate radical condițiile de alegere și nu a fost lăsat un an ca oamenii să se lămurească cu aceste alegeri prezidențiale. Din acest punct de vedere Curtea dă dovadă de duble standarde, ceea ce nu este bine pentru așa o instituție respectată”, a declarat Boțan.

Amintim că azi Curtea Constituțională a decis că sistemul electoral nu poate fi schimbat în cadrul alegerilor electorale anticipate.

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă. Noul sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor anticipate ci doar în cazul alegerilor ordinare cu condiția ca să fie modificat cu cel puțin un an mai devreme înainte de la alegeri”, a citit președintele CCM Mihai Poalelungi din decizia Înaltei Curți.

Decizia a venit ca urmare a sesizării depuse de cei trei deputați independeți din Parlament. Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au vrut să știe dacă poate sau nu Parlamentul modifica acum sistemul electoral sau pot fi desfășurate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem de vot decât cel mixt.

Detalii: Curtea Constituțională: Sistemul electoral nu poate fi schimbat în cazul alegerilor anticipate

Detalii: Deputat ACUM, despre decizia CCM: Din nou au violat Constituția