În cadrul unui interviu acordat prestigioasei publicații POLITICO, privind candidatura sa pentru alegerile europarlamentare din 29 mai 2019 pe lista partidului PRO România condus de Victor Ponta, Iurie Leancă a declarat că speră că într-o bună zi România și Republica Moldova vor împărtăși același viitor.

România și R. Moldova împărtășesc aceiași istorie, aceiași limbă, aceiași cultură și sper că vom împărtăși același viitor”, a declarat Iurie Leancă.
Iurie Leancă le-a mărturisit jurnaliștilor că din funcția de europarlamentar va milita activ pentru oferirea unei perspective clare pentru Republica Moldova de a adera la spațiul comunitar și că își dorește să contribuie la extinderea Uniunii Europene spre Est.
 
Conform POLITICO, din cei circa 20 de candidați la alegerile europene care candidează pentru o altă țară decât cea de origine, unicitatea lui Iurie Leancă e faptul că este din afara Uniunii Europene.
 
Cooperarea dintre Iurie Leancă și Victor Ponta a început în perioada 2013-2014, când cei doi politicieni se aflau la cârma Guvernelor de la Chișinău și București. În acea perioadă a avut loc cea mai mare ascensiune a relațiilor bilaterale și tot atunci, conform Barometrului de Opinie Publică, încrederea cetățenilor din Republica Moldova în România a înregistrat cel mai înalt indice de 83%.
 
Timp de un an s-a reușit construirea gazoductului Iași-Ungheni, interconectarea serviciului SMURD, lansarea unui program de reparație a 800 de grădinițe din Republica Moldova, renovarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Arte, precum și construcția din temelii a Teatrului B.P. Hașdeu din Cahul.
 
La 23 ianuarie 2019, PPEM și PRO România au semnat un Acord de Colaborare prin care își propun accelerarea procesului de integrare națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.