Blocul ACUM este gata să ofere funcția de președinte al Parlamentului deputaților PSRM. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

Parlamentarul a declarat că liderul PPDA, Andrei Năstase, niciodată nu s-a ținut de funcția de speaker. Potrivit lui, această funcție reprezintă doar o garanție pentru adoptarea pachetului „anti-oligarhic”.

„Blocul ACUM rămâne deschis pentru a implementa agenda antioligarhică. Mingea este pe terenul PSRM. Principala frână e Igor Dodon. Nu ne ținem de funcții. Funcția de speaker pentru Andrei Năstase este un garant al implementării agendei antioligarhice”, a declarat Alexandru Slusari.

Reprezentanții blocului politic mai spun că: „ecuația politică este în felul următor, se votează Andrei Năstase în funcție de speaker pentru a aproba pachetul de legi propus de ACUM, după, revenim la etapa zero”.

Întrebat de presă care este siguranța că Andrei Năstase va demisiona, în contextul în care PSRM își dorește funcția de președinte al Parlamentului, Mihai Popșoi a declarat următoarele: „Este suficient cuvântul nostru, cuvântul blocului ACUM dar dacă trebuie să semnăm nu este o problemă să semnăm”.

„Pentru colegii din PSRM nu constituie un pericol votarea unui speaker ACUM. El poate fi demis cu voturile celorlalți deputați. Dar dacă se merge pe speakerul lor, acesta nu poate fi demis de către ACUM. Dacă vor să demonstreze cetățenilor că vor să contribuie la lupta antioligarhică, ar trebui să-și dea seama că vor fi responsabili de alegerile anticipate”, a adăugat deputatul Mihai Popșoi.

Noul deputat, Popșoi a ținut să-i acuze pe socialiști că sunt rigizi în procesul discuțiilor și că blocul ACUM este deschis pentru acestea. Legiuitorul a ținut să folosească retorica PSRM doar că îndreptată spre aceștia: „Dacă nu vin la discuții se fac vinovați de alegeri anticipate”. 

De altfel socialiștii au declarat după prima întâlnire a reprezentanților politici din cele două fracțiuni că ACUM este prea rigid în procesul de negocieri și că aceștia ar fi principalii responsabili în cazul declanșării alegerilor anticipate. 

Precizăm că ieri, PSRM a declarat că este disponibil să formeze grupuri de lucru, dar acest lucru poate fi inițiat doar în condițiile disponibilității celor de la ACUM de formare a unei coaliții stabile de guvernare în baza propunerilor înaintate de Consiliul republican al PSRM.