După ce ideologul PSRM, Ion Ceban, a venit cu o reacție la inițiativa repretată de azi a blocului ACUM de a organiza o ședință a grupului de lucru, iată că și colegul acestuia de partid, deputatul Grigore Novac vine cu un comentariu în care o acuză pe Maia Sandu și Andrei Năstase de faptul că ei fac totul pentru a nu admite o coaliție dintre PSRM și ACUM.

Parlamentarul socialist susține că reprezentanții PAS și PPDA, „după ce au agățat insigne de deputat la piept, după ce au primit birouri de lucru la parlament, au început a lansa mesaje distructive, atacuri dure la adresa Șefului Statului și a PSRM, adică au început a face tot posibilul ca această coaliție PSRM – ACUM categoric să nu fie…”.

Novac scrie despre faptul că acum câteva zile Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni TV că plecarea fracțiunii PSRM la Moscova „este un lucru rușinos” care demonstrează că socialiștii nu sunt independenți. Potrivit deputatului, această declarație este una „de-a dreptul destructivă”.

Aceste săgeți veninoase în adresa Federației Ruse ne duce la gândul că Maia Sandu nu este independentă în declarațiile sale, iar în loc să fie preocupată de politica internă, domnia sa a trecut direct la geopolitică. Este de menționat că pe deoparte cei de la ACUM spun că chipurile doresc discuții cu PSRM, dar în același timp fac astfel de atacuri, care nu poate fi acceptat de socialiști și electoratul său”, a scris Novac pe blogul său.

La fel, socialistul amintește despre participarea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase la evenimentul de lansare la Chișinău a candidaților PNL din România pentru alegerile parlamentare din 2019.

Ludovic Orban, care este și liderul PNL, se dădea cu părerea vis-a-vis de politicul de la Chișinău, unde tradițional a lansat atacuri neîntemeiate la adresa Președintelui Igor Dodon și a socialiștilor. Pe lângă faptul că se vociferau acuzații fără substrat factologic, Sandu și Năstase ascultau cuminței acuzațiile aduse potențialilor parteneri de coaliție, fără a intervene ori cel puțin a da de înțeles că acest lucru nu este normal și mai degrabă seamănă cu un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova… Când dorești o coaliție ori alianță, nu poți trece cu vederea astfel de atacuri, dar se pare că cei din ACUM fie nu cunosc despre acest fapt, fie chiar nu-și doresc o coaliție cu PSRM”, a adăugat Novac.

Socialistul s-a arătat deranjat de declarațiile candidatului PNL pentru alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, care a spus că România are obligația fratelui mai mare față de Republica Moldova.

La toate aceste declarații unioniste și antistatale, Sandu și Năstase se prefăceau morți în popușoi, lucru inadmisibil pentru un politician care muncește în interesul Republicii Moldova și pentru Statul Republica Moldova. Năstase și Sandu spun că chipurile doresc un dialog cu PSRM, dar în același timp merg la evenimente unioniste, acceptă mesaje unioniste și mai mult ca atît, ei sînt și organizatorii acestor evenimente, asta în condițiile în care cei de la ACUM sunt conștienți de faptul că socialiștii și susținătorii lor nu vor accepta niciodată astfel de acțiuni și mesaje îndreptate împotriva independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova”, a precizat Novac.

Amintim că blocul ACUM a invitat repetat deputaţii socialişti la şedinţa grupului de lucru în vederea examinării pachetului „anti-oligarhic” și a proiectelor anunțate de PSRM. Ședința este programată pentru miercuri, 24 aprilie, ora 11.00.

Detalii: ACUM mai încearcă o dată. Le-a fixat socialiștilor „rendez-vous” în Parlament

Ulterior, Ion Ceban a venit cu o reacție în care a scris că blocul ACUM încă nu e dispus să discute în mod serios propunerile formulate la ultima ședință a Consiliului republican al PSRM.

Detalii: Reacția nr.1 a PSRM la invitația nr.2 a blocului ACUM pentru un nou „rendez-vous”