Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea fi obligat să întoarcă în următoarele luni în Bugetul de stat 76 de mii de lei. Un proiect de hotărâre privind somarea formațiunii se regăsește pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Electorale Centrale din 23 aprilie.

Potrivit CEC, este vorba despre un caz din anul 2016 când partidul condus de Maia Sandu a obținut 100 de mii de lei sub formă de donație de la o întreprindere mixtă.

Compania „Moldavian Airlines” a donat PAS-ului câte 50 de mii lei la data de 20 septembrie și 1 noiembrie – când în Republica Moldova se desfășura scrutinul prezidențial.

Codul Electoral interzice „finanţarea ori susţinerea materială sub orice formă, directă şi/ sau indirectă, a activităţii partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/ concurenţilor electorali de către persoanele juridice din străinătate, inclusiv cele cu capital mixt, de către alte state sau organizaţii internaţionale, inclusiv organizaţii politice internaţionale”.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat anterior că PAS a întors deja în buget 24 de mii de lei în cadrul unei înțelegeri cu reprezentanții Comisiei, însă reieșind din faptul că acum două săptămâni CEC a obligat Partidul „ȘOR” să întoarcă în termen de șase luni în buget peste 2 milioane de lei, aceeași abordare ar trebui să fie și în raport cu PAS.

Cred că o să revenim la examinarea unui proiect prin care să somăm, prin adoptarea unei hotărâri, și să stabilim un termen pentru vărsarea banilor în Bugetul de stat, ca ulterior să putem verifica executarea somației”, a declarat atunci Alina Russu.

Amintim că Partidul „ȘOR” a fost pedepsit pentru că a beneficiat de donații din partea agenților economici care, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, au desfășurat activități finanțate sau achitate din mijloace (fonduri) publice, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legislației electorale.

În acest sens Partidul „ȘOR” a fost somat să verse la Bugetul de stat suma de 2 090 000 lei în termen de șase luni, cu dreptul achitării eșalonate a acestei sume.

Detalii: CEC obligă Partidul „ȘOR” să întoarcă în Bugetul de stat peste 2 milioane de lei