„O eventuală federalizare a R.Moldova reprezintă un element de preocupare pentru că orice eventuală soluție care poate fi atinsă între Chișinău și Tiraspol ne preocupă în contextul în care același scenariu poate fi aplicat și în Ucraina”, susține Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București, într-un interviu acordat G4Media,

Întrebat de reporterul G4Media dacă o eventuală federalizare a Republicii Moldova reprezintă o temă de preocupare la Kiev, Bankov a declarat că:

„Sigur. Reprezintă un element de preocupare pentru că orice eventuală soluție care poate fi atinsă între Chișinău și Tiraspol ne preocupă în contextul în care același scenariu poate fi aplicat și în Ucraina. Rusia a avut planul Kozak, acum se discută de planul Kozak 2. Și Dodon a ieșit cu ceva, planul Dodon pentru reintegrarea Republicii Moldova – toate aceste elemente bineînțeles că sunt urmărite cu foarte multă atenție, sunt analizate de noi în primul rând pentru că orice scenariu este văzut din perspectiva intereselor Ucrainei și din perspectiva posibilei implementări a acestui scenariu la noi”, susține ambasadorul.

În același interviu, Bnakov a vorbit și despre diferența dintre conflictul din Transnistria și cel din Donbas.

„În primul rând, diferența dintre conflictul din Transnistria și cel din Donbas este una majoră pentru că în anii ’90, imediat după războiul din Transnistria, s-a acceptat de către Chișinău dialogul direct cu Transnistria și asta a pus bazele pentru dialog de reintegrare. Noi spunem și vom continua să spunem, pentru că ăsta e adevărul, asta e realitatea în care trăim deja de cinci ani, anume că în spatele separatiștilor din Donbas sunt de fapt soldați ruși și Rusia este singura țară care alimentează acest conflict și care participă direct în războiul care se desfășoară momentan în Donbas”, a spus Bankov.