Deputații PSRM și ACUM se întrec la declarații despre o eventuală conlucrare. În timp ce reprezentanții partidelor PPDA și PAS susțin că socialiștii ar trebui să accepte o alianță „situatuationala”, cei din PSRM insistă asupra formării unei majorități oficiale și a unui Guvern plenipotențiar. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Vineri” la postul de televiziune RTR-Moldova.

La emisiune au participat deputații Vladimir Țurcan (PSRM), Gaik Vartanean (PSRM), Alexandru Slusari (PPDA) și Mihai Popșoi (PAS).

Vă prezentăm mai jos tezele principale cu care au venit parlamentarii la emisiune:

Alexandru Slusari:

Pentru formarea organelor de conducere a Parlamentului este necesară crearea grupului de lucru PSRM-ACUM. Parlamentul nu activează de o lună. Dacă situația va continua, legislativul nu va continua nici următoarele două luni.

Vladimir Țurcan:

Cum a-ți acționa dvs.? Avem mai multe mandate. Acest fapt reiese din decizie cetățenilor care ne-au votat.

Noi deja am trecut proiectele pe care le propuneți, cu privire la declararea statului capturat, chiar de la început. Dacă noi intenționăm să lucrăm serios, dacă nu este vorba despre un Parlament pentru o zi, noi suntem nevoiți să acționăm nu doar constructiv, dar și rațional.

Parlamentarul socialist a atras atenția asupra faptului că în Regulamentul Parlamentului este indicată necesitatea creării a unei majorități parlamentare pentru a adopta anumite decizii.

Mihai Popșoi:

Noi  nu avem o agendă comună... Vă propun să începem să activăm în cadrul grupurilor de lucru... Să găsim o ordine de zi care va fi convinabilă pentru ambele părți.

Acesta a precizat că blocul ACUM a decis să conlucreze cu PSRM reieșind din răul cel mai mic. Totodată, el a criticat insistența socialiștilor de a forma o coaliție oficială.

Mergem după principiul: Nu avem copil, dar ne invitați la cumătrie.

Popșoi a mai precizat că în comparație cu PSRM care deține funcția de președinte și PDM – funcția de speaker, ACUM nu are nimic. Din aceste motive funcția ar urma să revină fracțiunilor PPDAși PAS.

Socialistul Gaik Vartanean a menționat că „răul cel mare” este Partidul Democrat.

Oamenii noștri nu au fost în coaliții cu ei. Oamenii voștri au fost... Noi, la fel nu avem încredere în ACUM... Am venit cu o propunere, reieșind din interesele alegătorilor... Dacă mergem la anticipate, eu voi spune alegătorilor că am făcut totul ce este posibil pentru a elimina PDM de la guvernare... Dar cu ce mergeți Dvs?”, a spus deputatul.

Acesta a adăugat că adresarea celor trei deputați independenți este „un semnal că ACUM și PSRM încă nu au început să colaboreze, dar PDM deja anunță despre acțiunile sale”.

Socialiștii au mai spus că sunt gata să discute orice proiect cu excepția celor care sunt îndreptate împotriva Federației Ruse.

În replică, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, a decarat că blocul ACUM este gata să colaboreze pentru o perioadă scurtă de timp. Iar în cazul unui refuz, este demonstrată ipoteza că PSRM vrea anticipate „după placul lui Vlad Plahotniuc”.

Socialiștii au precizat că sunt gata să colaboreze, doar în cauza unei înțelegeri prealabile.

Dacă noi dorim un Parlament și Guvern, dar și să rezolvăm problemele, atunci trebuie să le rezolvăm în cadrul unui Guvern funcțional”, a spus Țurcan.

Totodată, socialiștii au spus că sunt gata să acorde funcția de prim-ministru reprezentanților ACUM, în schimb,  cea de speaker  rămâne după PSRM: „Cum pot trei lideri să împartă două funcții?”.

Alexandru Slusari a precizat că ACUM este gata să discute crearea unei alianțe, doar că nu pentru patru ani.