Deputații blocului ACUM susțin că în spatele sesizării Curții Constituționale din partea celor trei deputați independenți, privind imposibilitatea revenirii la sistemul proporțional în cadrul alegerilor anticipate, ar sta Partidul Democrat din Moldova. În același timp, reprezentanții PSRM anunță că orice discuție cu privire la modificarea sistemului electoral este prematură.

Potrivit reprezentantului PAS, Sergiu Litvinenco, este tare „amuzant să vezi cum PD vorbește despre necesitatea respectării standardelor Comisiei de la Veneția la modificarea sistemului electoral”.

Exact a acelor standarde pe care ei le-au încălcat vădit atunci când au adoptat sistemul electoral mixt…”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Potrivit parlamentarului, proiectul de lege privind anularea sistemului mixt urmărește scopul de a „repara unele erori”.

Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional (proiect de lege înregistrat de „ACUM”) privește, în esență, repararea unei erori și fărădelegi - modificarea sistemului electoral contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția - și nu poate fi calificată ca „modificare a sistemului electoral” în accepțiunea actelor Comisiei de la Veneția! Cine vrea să se convingă de asta, poate să se uite peste proiectul de lege - în cea mai mare parte, acesta „restabilește” prevederile legale care au existat până la modificarea sistemului electoral contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția”, susține deputatul PAS.

Ofițerul de presă al PSRM, Irina Astahova, a declarat pentru Deschide.MD că socialiștii s-au expus de mai multe ori la acest subiect.

PSRM dorește formarea unei majorități parlamentare și investirea unui Guvern pentru patru ani. Nu dorim anticipate. Doar după stabilizarea situației noi putem să ne așezăm la masă, să discutăm subiectele precum modificarea sistemului electoral”, a precizat ea.

Amintim că cei trei deputați independenți din Parlament, Alexandr Oleinic, Ion Groza și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul poate modifica sistemul electoral „în orice condiții, la intervale mici de timp și cu aplicarea imediată”. Adresarea vine după ce blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Legislativului un proiect de lege privind revenirea la sistemul proporțional de vot.

Potrivit autorilor, „nu toate forțele politice au fost de acord cu noul sistem electoral și chiar dacă au participat la alegeri și au obținut un număr mare de mandate anume în baza noului sistem, din motive strict politice și conjunctură corporativă egoistă, cer insistent revenirea de urgență la vechiul sistem electoral proporțional”.

Detalii: Deputații independenți atacă la Curtea Constituțională revenirea la sistemul proporțional de vot

Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional, cu desfășurarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate, ar fi contrară Codului bunelor practici în materie electorală al Consiliului Europei. Mai mult ca atât, modificarea sistemului electoral fără un Guvern funcțional este imposibilă ținând cont de faptul că sunt necesare cheltuieli financiare care nu sunt prevăzute în buget.

Detalii: A.Tănase: Anticipatele după sistemul proporțional ar fi contrare normelor Comisiei de la Veneția