Cei trei deputați independenți din Parlament, Alexandr Oleinic, Ion Groza și Viorel Melnic solicită Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul poate modifica sistemul electoral „în orice condiții, la intervale mici de timp și cu aplicarea imediată”. Adresarea vine după ce blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Legislativului un proiect de lege privind revenirea la sistemul proporțional de vot.

Potrivit autorilor, „nu toate forțele politice au fost de acord cu noul sistem electoral și chiar dacă au participat la alegeri și au obținut un număr mare de mandate anume în baza noului sistem, din motive strict politice și conjunctură corporativă egoistă, cer insistent revenirea de urgență la vechiul sistem electoral proporțional”.

Evident că Parlamentul are tot dreptul să modifice sistemul electoral dar oare poate să facă acest lucru în orice condiții, la intervale mici de timp și cu aplicare imediată? Cum rămâne cu deputații (în special cei independenți) aleși în circumscripții uninominale și delegați de alegători pe termenul unui mandat ca să le reprezinte interesele?”, se arată în adresarea parlamentarilor.

Deputații consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”. 

Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială și economică, doar pentru că un grup de deputați vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiți de rezultatul obținut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declarația aleșilor poporului.

Astfel, cei trei deputați cer Curții Constituționale să se expună asupra următoarelor întrebări:

1. Este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la  intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului.
2. Este posibil de a organiza alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare?

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să o examineze.

Amintim că blocul ACUM a înregistrat la Secretariatul Parlamentului mai multe proiecte de legi care fac parte din așa-numitul „pachet privind dezoligarhizare a statului”. Unul dintre proiectele înregistrate prevede anularea sistemului mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot.

De precizat că mai mulți reprezentanți ai societății civile solicită deputaților ACUM și PSRM să creeze o alianță de scurtă durată pentru a anula sistemul mixt, cu organizarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate în baza vechiului sistem.