Comuniștii nu exclud posibilitatea unei alianțe cu Partidul Nostru în cazul anticipatelor, mai ales că cele două formațiuni "au o experiență pozitivă de colaborare", a declarat fostul parlamentar Elena Bondarenco, actualmente secretar pentru problemele organizatorice și de partid al PCRM. Tutuși, susține ea, o decizie finală va fi luată de conducerea celor două partide.

Solicitată de reporterul Deschide.MD, Bondarenco a declarat că nu poate face vreo declarație oficială, dar poate, în schimb, să-și exprime opinia personală, la fel cum a făcut-o zilele trecute și vicepreședintele PN, Dmitri Ciubașenco.

În PCRM așa ceva nu s-a discutat. Noi avem o experiență pozitivă de colaborare cu «Partidul Nostru», când ei au sprijinit inițiativa noastră de a împiedica modificarea sistemului electoral. Ce ține de ultima campanie parlamentară, reprezentanții «Partidului Nostru» au lucrat atent, decent în raport cu oponenții lor. Desigur, ar fi un bloc electoral interesant și reacția alegătorilor de stânga vorbește despre necesitatea unificării forțelor de stânga. Totul este posibil. Dacă va exista o astfel de propunere, noi o vom discuta”, a menționat ea.

Întrebată dacă un eventual bloc electoral dintre PCRM și „Partidul Nostru” ar lua voturi de la socialiști, Elena Bodnarenco a precizat că nu „ar lua”, ci „și-ar întoarce” voturile.

Aceste două partide își vor întoarce voturile. Atunci când Dodon vorbește despre «spoileri», luând abrevierea PSRM, schimbând culoarea din roz în roșu și resrciind practic întreg program al PCRM, nu știu cine atunci este spoiler”, a spus politiciana.

Elena Bodnarenco s-a referit și la declarațiile lui Pavel Filip care a anunțat recent că în cazul alegerilor anticipate în noul Parlament ar trebui să ajungă doar 61 de deputați, nu 101, reieșind din rezultatul referendumului consultativ din 24 februarie. Potrivit ei, această declarație „este un semnal foarte clar”.

Nu trebuie să uităm despre Curtea Constituțională de buzunar. Astăzi nu există nimic imposibil. Nu cred că Pavel Filip a făcut asemenea declarație pentru a-și arăta analfabetismul juridic. Cred că este un semnal foarte clar că, în cazul unei amenințări reale de a pierde puterea, PDM va face orice”, a punctat reprezentantul PCRM.

Amintim că zilele trecute vicepreședintele „Partidului Nostru”, Dmitri Ciubașenco, a declarat în  cadrul unei emisiuni televizate că, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, PN ar putea crea un bloc electoral cu PCRM.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă „Partidul Nostru” ar fi gata să inițieze astfel de negocieri în contextul alegerilor anticipate, Ciubașenco a răspuns: „De ce nu, dar vor decide organele de conducere a partidului”.

Detalii: „Partidul Nostru” nu exclude un bloc electoral cu PCRM în caz de anticipate