Dacă Partidul Socialiștilor nu acceptă soluția unui guvern minoritar asumat de către blocul ACUM, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Declarația a fost făcută de președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, copreședinta blocului ACUM, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

În situația în care Partidul Socialiștilor nu este dispus să analizeze nici prima etapă, să-și dea votul pentru anumite legi în Parlament, inclusiv pentru schimbarea sistemului electoral, știind foarte bine pentru că au simțit pe pielea proprie ce înseamnă sistemul electoral mixt în condițiile actuale și cu această guvernare, cu siguranță PSRM va pierde și mai mult, s-ar putea să pierdem și noi, dar răspunsul este la ei”, declară copreședinta blocului ACUM.

Maia Sandu spune că strategia blocului ACUM este să evite alegerile anticipate sau, cel puțin, să fie organizate în baza sistemului proporțional de vot, dacă vor avea loc, transmite IPN.

Și asta noi putem să facem, putem să votăm în Parlament”, spune lidera PAS.

Primul element în lanțul de acțiuni privind „eliberarea statului” ar fi numirea unui președinte de Parlament din partea blocului ACUM. Și aici PSRM ar trebui să facă primul pas, consideră Maia Sandu.

Socialiștii sunt cei care trebuie să demonstreze că au și curaj, și angajament să lupte împotriva sistemului oligarhic”, spune copreședinta ACUM.

Maia Sandu spune că blocul nu mai face vreo invitație la discuții către Partidul Socialiștilor și menționează că nu vede ce poate discuta blocul ACUM cu PSRM pentru că, în continuare, cele două formațiuni vorbesc despre lucruri diferite.

Pe noi ne interesează strict subiecte de deoligarhizare. La fel, și socialiștii nu ar trebui să vină cu altă agendă decât de luptă cu oligarhia, dar ei vin cu altceva”, spune Maia Sandu.

Amintim că Partidul Socialiștilor a decis să facă coaliție doar cu blocul ACUM, în caz contrar mizează pe anticipate. Decizia a fost luată în urma ședinței Consiliului republican al formațiunii la care a participat și Igor Dodon.

„Noi suntem disponibili să creăm o majoritate parlamentară cu un guvern funcțional doar împreună cu blocul ACUM sau alegeri anticipate. Nu Guvern minoritar, dar un Guvern susținut de o majoritate parlamentară”, a declarat președintele Igor Dodon prezent la eveniment.

În același timp președintele a declarat că PSRM nu analizează în niciun fel, o coaliție majoritară cu Partidul Democrat.

Dodon a adăugat că socialiștii își doresc să conducă Ministerul de Externe, cel al Apărării, de Interne dar și funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Desigur PSRM nu renunță la funcțai de speacker, pentru care a fost înaintată Zinaida Greceanîi.

Detalii: PSRM a decis: Sau ACUM sau anticipate