Președintele Comisiei pentru Alegerea Judecătorilor CEDO din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valeriu Ghilețchi, susține că recomandările APCE în adresa Republicii Moldova care se conțin în rezoluția privind cazurile de spălare a banilor, trebuie mai întâi analizate cu atenție și apoi implementate în funcție de relevanța lor și capacitatea autorităților de a le implementa.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Valeriu Ghilețchi a declarat că în rezoluția adoptată se conțin unele recomandări, implementarea cărora nu mai este necesare.

Spre exemplu, anularea aministie fiscale. Pe lângă faptul că datele despre această aministie nu sunt prezentate corect în raportul Dlui Mart van de VEN, ea nu mai este relevantă deoarece aministia s-a încheiat deja. Totodată, investigarea deplină a Landromatului Global nu poate fi efectuată fără o cooperare eficientă cu alte state implicate în landromat, în special Federația Rusă”, a precizat parlamentarul.

Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, sunt însă și o serie de recomandări care ar putea fi îndeplinite cu succes de către autoritățile Republicii Moldova fără ajutor din afară.

Procesele de urmărire penală, inițiate împotriva persoanelor implicate în aceste scheme, trebuie finalizate cât mai curând, în special când este vorba de persoane publice, iar toți cei care sunt găsiți vinovați să fie trași la răspundere. Neîndeplinirea recomandărilor care depind direct de autoritățile noastre sau amânarea nejustificată a realizării lor se va răsfrânge asupra imaginii țării noastre. Lucrul acesta va fi inclus în raportul de monitorizare a RM de către APCE și va afecta negativ relația noastră cu structurile europene”, a menționat politicianul.

Amintim că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind cazurile de spălare a banilor în statele-membre ale APCE. Cele mai recente exemple sunt cunoscute ca „Global laundromat”, „Azerbaijani Laundromat” și „Troika laundromat”.

Totodată, APCE a solicitat îmbunătățirea mecanismelor naționale și cooperarea internatională pentru combaterea acestui flagel. În mod special, Adunarea Parlamentară a cerut Rusiei să colaboreze cu instituțiile din alte state, inclusiv Republica Moldova, în vederea atragerii la răspundere a tuturor celor implicați.

Detalii: APCE solicită Rusiei să colaboreze cu R.Moldova în dosarul „Laundromatul global”

De menționat că Valeriu Ghilețchi este președintele Comisiei pentru Alegerea Judecătorilor CEDO din cadrul APCE, fiind și membru cu drepturi depline în cadrul Comisiilor de Monitorizare, pentru Egalitate și Nediscriminare, dar și în cadrul Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă. Anterior, Valeriu Ghilețchi a deținut și funcția de vicepreședinte al APCE.