Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind cazurile de spălare a banilor în statele-membre ale APCE. Cele mai recente exemple sunt cunoscute ca „Global laundromat”, „Azerbaijani Laundromat” și „Troika laundromat”. Totodată, APCE a solicitat îmbunătățirea mecanismelor naționale și cooperarea internatională pentru combaterea acestui flagel. În mod special, Adunarea Parlamentară a cerut Rusiei să colaboreze cu instituțiile din alte state, inclusiv Republica Moldova, în vederea atragerii la răspundere a tuturor celor implicați.

Laundromatul global a fost realizat datorită problemelor structurale grave, la diferite niveluri. Acesta a luat naștere din dorința oamenilor de afaceri ruși, criminalității organizate și instituțiilor de stat din Rusia (în special Serviciul Federal de Securitate, FSB) de a transfera ilicit sume uriașe de bani din țară la un cost minim de tranzacție”, se menționează în rezoluția adoptată.

Potrivit rezoluției, acest lucru a fost posibil datorită „corupției din justiția moldovenească și sistemul bancar”, lipsei transparenței în cadrul unor companii din Marea Britanie sau teritoriilor sale, dar și eșecurilor și neajunsurilor în sistemele de combatere a spălării banilor ale multor bănci, în special banca ABLV din Letonia.

În ciuda unor evoluții încurajatoare în Republica Moldova și promisiunii a unei investigații în Marea Britanie, laundromatul global așa și nu a fost supus unei anchete penale adecvate. În special este îngrijorător faptul că autoritățile moldovenești au acuzat colegii din Rusia de obstrucționarea activității din cauza unor instrucțiuni venite de la FSB”, se menționează în textul rezoluției.

Astfel, APCE a invitat Rusia „să investigheze pe deplin și eficient laundromatul global, precum și să pedepsească pe toți cei responsabili”. Totodată, Adunarea Parlamentară a cerut Moscovei „să coopereze cu autoritățile din alte state în cadrul acestui dosar”.

În ceea ce privește Republica Moldova, APCE a cerut printre altele:

- investigarea cazului și pedepsirea celor implicați,
- să introducă modificări care ar interzice persoanelor imputate i condamnate pentru infracțiuni grave, iclusiv corupția și spălarea banilor, să preia sau să exercite funcții publice,
- să ia în considerare necesitatea abrogării „amnistiei fiscale”, adoptate în iulie 2018, din cauza riscului facilitării spălării banilor.

APCE a venit și cu o serie de recomandări către statele-membre, Uniunea Europenă și Consiliul UE, destinate să consolideze lupta internațională împotriva spălării banilor, a crimei organizate și a corupției.

Vezi aici rezoluția APCE.