Consiliul republican al PSRM va discuta astăzi, cu începere de la ora 15, problemele formării majorității parlamentare și participării socialiștilor la guvernare. Membrii consiliului urmează să se pronunțe, de asemenea, cu privire la continuarea dialogului cu ACUM. Va fi abordată și problema inițierii unor discuții cu PD, nefiind exclusă chestiunea suspendării oricărei comunicări cu forțele politice spre a porvoca asltfel alegeri anticipate.

Astfel, cele trei blocuri reprezintă:

BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar.

Luând în considerație faptul că PSRM are elaborate aproape 300 de inițiative legislative în toate domeniile, suntem de părere că multe dintre acestea pot fi incluse în programul noii guvernări. Totodată, am identificat un set de proiecte de lege care urmează a fi puse la baza colaborării politice și anume:

a) anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

b) politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:
de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;
de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c) politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:
anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei. Reamintim că această lege a fost supusă criticii din partea Consiliului UE pentru politică externă, de șeful Delegației UE în Moldova, precum și de reprezentanții corpului diplomatic acreditați la Chișinău;
ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o până în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (limba rusă – statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova);
adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

BLOCUL II. Consolidarea instituțiilor statului.

Revinirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). Pachetul de legi în această privință este elaborat. Ținând cont de faptul că PSRM a colectat aproape 1.5 mln de semnături pentru trecerea la forma de guvernare – republica prezidențială, vom considera acest pas drept o etapă temporară.

BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.

Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de speaker al legislativului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort), în primul rând pentru a permite Președintelui țării să exercite atribuțiile funcționale pe deplin conform prevederilor Constituției Republicii Moldova.

Amintim că prima rundă de discuții dintre blocul politic ACUM și PSRM s-a încheiat fără niciun rezultat. Reprezentanții celor două formațiuni politice au insistat fiecare pe agenda sa, de o parte blocul ACUM cu pachetul de legi numite antioligarhice și colaborarea cu PSRM doar pentru a vota speackerul și legile respective, de cealată parte PSRM susține că doar prin crearea unei majorități parlamentare, ulterior a unei alianțe de guvernare pot fi implementate aceste legi. În plus socialiștii își doresc funcția de speacker, lucru pe care ACUM nu vrea să îl cedeze.

Detalii: Ceban, după discuții cu ACUM: Credeam că sunteți mai flexibili

De precizat că Igor Dodon a promis că va participa la ședința de azi a Consiliului republican. Totuși, după o vizită la Minsk, unde acesta s-a întâlnit cu Alexandr Lukașenko, șeful statului a  plecat într-o vizită „ad-hoc” la Moscova pentru a se întâlni cu conducerea Federației Ruse - fapt confirmat de Alexandr Lukașenko și sursele Deschide.MD care au anunțat că Igor Dodon ar urma să revină în prima jumătate a zilei de azi.

Detalii: SURSE // Dodon este din nou la Moscova. Revine mâine