Deputații blocului ACUM Alexandru Slusari și Mihai Popșoi au dat curs invitației lansate de Partidul Socialiștilor. Cei doi au anunțat că sunt delegați din partea fracțiunilor PPDA și PAS.

Alexandru Slusari a menționat că blocul ACUM este gata să discute în mod prioritar pachetul „anti-oligarhic”. Parlamentaruli i-a întrebat pe socialiștii dacă -  în cazul în care negocierile cu ACUM vor eșua - PSRM este gata să coalizeze cu Partidul Democrat. La care Ion Ceban a declarat că PSRM are  doar două opțiuni: eventuala coaliție cu ACUM sau alegeri anticipate.

Dacă există doar două opțiuni, vrem să constatăm acest lucru. Dacă există opțiunea de a colabora cu PDM, noi vrem să auzim și concluziile deja vor fi diferite”, a menționat Slusari.

Nu noi, ci membrii partidelor pe care le reprezentați au fost în toate coalițiile de până acum. Vă rog să nu ne învinuiți pe noi, să nu ne căsătoriți pe noi sau să ne propuneți să facem ceva ce intuiți că am putea să facem”, i-a răspuns Ceban.

Socialistul i-a atras atenția reprezentanților blocului ACUM că, pentru a începe discuțiile asupra pachetului „anti-oligarhic” sau a propunerilor PSRM, este necesară alegerea organelor de conducere a Parlamentului și crearea unei majorități parlamentare.

Nu putem merge într-o aventură fără suport juridic. Pentru că, de altfel, tot ce a fost acum realizat în acest format va fi declarat nul”, a spus Ceban.

Cert e că la acest nivel de încredere, 0 (zero), să ne puneți pe noi în situația de a vă oferi poziția de speaker, neavând nicio certitudine că vor fi sau nu votate aceste proiecte de legi foarte importante pentru noi și pentru țară, ne puneți pentru noi într-o situație foarte incomodă”, i-a răspuns Mihai Popșoi.

Alexandru Slusari a spus că blocul ACUM este de acord să formeze o colaiție doar în condiția în care PSRM votează un speaker din partea blocului, ca Parlamentul să devină funcțional, iar ulterior să fie votate proiectele din cadrul pachetului „anti-oligarhic”. Iar pasul următor să fie provocarea alegerilor anticipate.

Slusari a ținut să precizeze că „blocul ACUM nu poate să facă alianță cu socialiștii”. Potrivit lui, o coaliție de lungă durată nu este dorită nici de alegătorii celor două forțe politice.

Putem construi majoritatea parlamenatră, pentru a vota proiectele de legi pe care le-am propus. Pentru 2-3 luni”, a spus parlamentarul.

Slusari a mai spus că majoritatea propunerilor PSRM, „cu excepția la două propuneri, dezbină societatea”. Iar ACUM este interesat de „dezoligarhizarea țării”.

Colegul său, Mihai Popșoi a menționat că înțelege faptul că PSRM și ACUM au viziuni diferite și doctrini diferite, și anume de aceea PPDA și PAS vin cu această formulă care este „mai puțin de digerat”.

Nu suntem gata să partajăm ceva. Ne pune în gardă insistența dumneavoastră privind o coaliție”, a menționat el.

În afară de Ion Ceban, la ședință participă și deputații socialiști Vlad Bătrîncea și Gaik Vartanean, dar și juristul PSRM Fadei Nagacevschi. Ultimul a explicat că majoritatea parlamentară este un instrument juridic necesar pentru a garanta votul acordat.

Majoritatea parlamentară poate fi constituită printr-un act, sau printr-un proces verbal. Dumneavoastră folosiți dublele standarde pentru că sunteți gata pentru o majoritate parlamentară pentru a vota ce vă interesează pe dumneavoastră, dar atunci când discutăm subiectele PSRM, atunci spuneți că nu vreți nicio majoritate”, a precizat el.

Potrivit lui, ACUM vrea să intre într-un război alături de socialiști fără a le oferi șansa ca să se apere: „Nu le dați nicio armă”.

Dumneavoastră vorbiți despre proiectele de legi, care proiecte de legi, există un singur proiect de legi. Vorbiți de crearea comisiilor parlamentare de anchetă. Nici o comisie de anchetă nu a fost ineficientă până astăzi și dumneavoastră vreți acum să modificați legislația”, a precizat Nagacevschi.

Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de faptul că ACUM insistă asupra funcției de speaker și susținerii a unui Guvern minoritar.

Arătați-mi măcar o țară unde un partid care este pe locul 3 după numărul de voturi obținute în urma scrutinului să obțină funcția de speacker și guvernul. Măcar un exemplu aduceți-mi... Am înțeles că nu sunteți gata pentru a construi un stat funcțional”, a întrebat Ceban.

La finalul discuțiilor Ceban a spus că se aștepta la mai mult de la această întrevedere.

Mâine vom discuta cu colegii și vom lua o decizie. Nu pot spune că suntem fericiți din ceea ce am auzit. Credeam că sunteți mai flexibili în această privință. În primul rând de dragul țării și de dragul cetățenilor”, a spus el.

Ulterior, Alexandru Slusari i-a urat succes socialiștilor la ședința Consiliului republican care urmează să aibă loc vineri, 12 aprilie.