60% dintre cetățenii R.Moldova nu își doresc alegeri anticipate, adepții unui astfel de scenariu fiind doar 30%. Asta arată datele unui sondaj IMAS, realizat în perioada 17 martie - 5 aprilie curent, pe un eșantion de 1110 respondenţi cu vârste de peste 18 ani de pe teritoriul Republicii Moldova. Cercetarea a fost făcută la comanda Partidului Democrat.

În varianta în care vor avea loc alegeri anticipate, 52% consideră că rezultatele vor fi diferite faţă de cele înregistrate la alegerile din 24 februarie 2019, iar 39% cred că vor fi cam aceleaşi ca şi la scrutinul recent. 

Participanții la sondaj au fost chestionați și în legătură cu cele mai fezabile scenarii postelectorale. Cei mai mulți - 31% dintre alegători - ar prefera o coaliție între PD și PSRM, urmând scenariul anticipatelor pe care îl susțin 24% dintre respondenți. O coaliție dintre PSRM și ACUM este cotată cu 20%, iar o coaliție dintre PD și ACUM - cu 10%. 

O altă întrebare adresată a fost legată de comportamentul blocului ACUM după alegerile din 24 Februarie. Cei mai mulți dintre respondenți consideră greșite deciziile acestei entități de a refuza participarea la discuțiile inițiate de PSRM și cele inițiate de PD inclusiv după ce le-a fost promisă conducerea Guvernului. Spre exemplu primul refuz la invitația democraților este considerat un gest greșit de către 46% dintre respondenți, iar refuzul la invitația repetată, atunci când celor din blocul ACUM le-a fost promisă conducerea Guvernului, este considerat greșit de către 49% dintre participanții la sondaj. Refuzul ACUM de a merge la dicuțiile inițiate de PSRM este considerat greșit de către 54% dintre politicienii.