Deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR” au dat curs invitației lansate de blocul ACUM pentru a discuta pachetul „anti-oligarhic”.

La ședință au venit parlamentarii Marina Tauber, Reghina Apostolova și Denis Ulanov.

Totuși, deputații PPDA și PAS nu au dorit să discute cu cei trei parlamentari și au părăsit sala de ședință.

Președintele PPDA Andrei Năstase a declarat că prezența celor trei deputați din fracțiunea Partidului „ȘOR” este un spectacol, la fel cum au procedat la ședința de constituire a Parlamentului din 21 martie (când Marina Tauber a venit cu un parasolar pentru a se proteja de mercur venit din partea deputaților blocului ACUM - nota red.).

Tauber a declarat că motivul pentru care "Șor" a dat curs invitației ACUM este sugestia blocului că ar fi preocupat de problemele sociale ale cetățenilor, dar refuzul acestora de a dialoga "demonstrează că Andrei Năstase și Maia Sandu se află în continuare în campania electorală".

Am venit să discutăm cum putem ieși din impasul în care se află țara noastră”, a declarat Tauber.

Potrivit parlamentarei, blocul ACUM nu este suficient de matur și nu înțelege pentru ce au venit în Parlament.

Se vede că nu au avut nici un interes să discute cu nimeni. Ei au profitat de ocazie să-și facă un show, o publicitate”, a menționat ea.

Marina Tauber a mai adăugat că gestul deputaților din blocul ACUM a fost unul „needucat”.

Am venit să invităm blocul ACUM la o discuție constructivă, la un dialog constructiv pentru că și noi, și ei, suntem în opoziție, ceea ce înseamnă că trebuie să lucrăm împreună. Ei au un anumit pachet de legi pe care noi am fost și în continuare suntem gata să-l discutăm. Avem și noi inițiativele legislative, testate deja în practică în localitățile unde avem puterea locală. Noi am studiat proiectele de legi elaborate de blocul ACUM. Credem că în mare parte sunt populiste pentru că cuvântul „dezoligarhizare” este foarte abstract și nu oferă înțelegerea cetățenilor ce va urma”, a spus parlamentara.

Printre inițiativele legislative prezentate de deputații Partidului ”ȘOR” se numără:

- implementarea Strategiei de dezvoltare a gospodăriilor agricole colective (colhozurile)  și protecția producătorului agricol autohton;
- adoptarea legii privind “Medicamente gratuite garantate pentru pensionari”;
- modificarea legii privind sistemul de pensii de stat care să asigure majorarea semnificativă a pensiei minime, astfel încât să reprezinte 80% din salariul mediu;
- adoptarea unei legi privind anularea impozitelor la produse și mărfuri vândute în magazinele sociale;
- adoptarea Strategiei Naționale privind Stimularea revenirii concetățenilor în țară.

De asemenea, Partidul „ȘOR” propune și anularea imunității parlamentare pentru deputați.

Amintim că blocul ACUM a anunțat luni, 1 aprilie, despre organizarea unei ședințe cu deputații „necontrolați de regimul oligarhic” pentru a discuta inițiativele propuse de reprezentanții PPDA și PAS privind dezoligarhizarea țării.

Totodată, Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că nu vor da curs invitației lansate de Igor Dodon de a organiza o ședință comună a liderilor PSRM, PDM și ACUM.