Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat, vineri, 29 martie, în cadrul unei emisiuni televizate, că Tiraspolul va folosi și în continuare tribuna ONU pentru a-și promova interesele și a pleda pentru recunoașterea independenței regiunii.

Potrivit Europa Liberă, şeful recent deschisei reprezentanțe a regiunii transnistreane la Moscova, Leonid Monakov, a ținut pe 21 martie un discurs în cadrul sesiunii Consiliului ONU pentru drepturile omului, ce a avut loc la Geneva, în care a vorbit despre „statalitatea republicii moldovenești nistrene ca o garanție a îndeplinirii drepturilor și libertăților omului”.

Reprezentanți ai societății civile de la Chişinău au criticat faptul că unui reprezentant al regiunii nerecunoscute i s-a permis să țină un discurs în cadrul unei instituții a ONU și au cerut o reacție promptă de la autoritățile Republicii Moldova, reacție care însă nu a venit.

Vadim Krasnoselski a mai spus vineri că „poporul transnistrean este o comunitate deja constituită”. Potrivit lui, discursul lui Monakov a avut loc „la invitația ONU, adresată Transnistriei” și ar fi un răspuns la apelul lui Krasnoselski din septembrie 2017 de a conferi regiunii un statut special la ONU, pe modelul Palestinei. Krasnoselski a mai spus că platforma ONU este una dintre cele mai eficiente pentru a obține în timp recunoașterea internațională a Transnistriei.