Iurie Leancă spune că pe vremea când era premier a fost acasă la miliardarul George Soros. Profitând de ocazie, Leancă a luat de la filantrop un milion de dolari pe care l-a adus în R.Moldova și i l-a dat Maiei Sandu ca să-l investească în educație pe vremea când cea din urmă era ministru. Declarația a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„Nu am o problemă cu maia Sandu. Am susținut-o foarte mult pe vremea când era ministru al Educației, inclusiv cu bani de la Soros. Când am fost la el în apartament la New York el mi-a zis „Cu ce pot să ajut. Îți dau un milion de dolari”. Eu am zis pentru educație. O parte din bani s-au dus pentru specialiștii care au lucrat la curriculă, iar ală parte pentru clase moderne în 11-12 școli din R.Moldova selectate de Fundație”, a declarat Leancă. 

Moderatorul emisiunii a ținut să precizeze: „Dvs ați fost acasă la Soros?”

Iurie Leancă: Da, pe vremea când eram prim-ministru.

Moderatorul Vasile Munteanu: Mă gândeam că vă vor sări în cap.... socialiști vor sări ca arși. 

Iurie Leancă: De ce? A făcut el ceva rău aici, în R.Moldova? R.Moldova ar trebui să îi zică un mare mulțumesc acestui filantrop. Sute sau chiar mii de tineri au beneficiat de sprijinul lui Soros, aici în R.Moldova. Și nu mă refer doar la burse...

George Soros este un economist, activist politic, filantrop și om de afaceri miliardar american originar din Ungaria.

Soros a devenit celebru după ce, în anul 1992, a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritățile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene. În 1993 Soros a înființat Fundația pentru o Societate Deschisă, numită și „Fundația Soros", pentru a sprijini fundațiile sale din Europa centrală și de est și din fosta Uniune Sovietică. Soros își exprimă frecvent opiniile cu privire la problemele politice, economice și monetare de actualitate, publicând cărți și articole de presă, precum și dând interviuri difuzate la radio și TV.

Anterior, presa scria că Iurie Leancă i-a cerut miliardarului George Soros suma de 141.750 dolari pe când era premierul Republicii Moldova pentru a-i plăti pe patru dintre consilierii săi pe o perioadă de 8 luni, deși aceștia deja primeau salarii din bugetul de stat.

Conform documentelor Fundației Soros publicate de pagina Dcleaks.com, achitarea banilor pentru consilierii premierului Leancă s-ar fi făcut mascat, prin intermediul unui institut din Germania, legile Republicii Moldova nepermițând plata directă a consilierilor guvernamentali.