Maia Sandu, deputata care consideră că partidul ei este singura forță politică capabilă să refacă relațiile cu partenerii externi din occident, condamnă politica Bucureștiului în R.Moldova.

Într-un interviu acordat pentru jurnalistii.ro, Maia Sandu a declarat într-o manieră sfidătoare că „Retorica fals-europeană a celor care au uzurpat puterea poate mai funcționează pentru anumiți actori externi, inclusiv de la București, dar nu și pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Întrebată cum ar putea România să se implice în jocul politic de la Chișinău în contextul în care deține președinția Consiliului European, președinta PAS răspunde cu aceeași atitudine:

„În primul rând, e timpul ca statul român să aibă o politică articulată şi fermă faţă de Republica Moldova, o politică care ar reieşi din statutul său de stat-membru al UE. Autoritățile din România ar trebui să înceteze sprijinul pentru forțele oligarhice de la Chișinău, să susțină politica UE în dialogul cu autoritățile de aici și să folosească toate pârghiile pentru a nu permite alunecarea Republicii Moldova în dictatură”.

Și colegul de bloc al Maiei Sandu - liderul PPDA, Andrei Năstase, a făcut în repetate rânduri declarații mai puțin prietenoase în adresa autorităților de la București. Spre exemplu, acum trei săptămâni el a spus că R.Moldova nu trebuie să mizeze că va veni cineva din afara ca să facă regulă în interiorul acestui stat, punând un accent aparte pe România.

„Un lucru l-am conștientizat foarte bine la sfârșitul acestor alegeri: trebuie să ne bazăm doar pe noi. Pe nimeni altcineva. Pe noi, pe forțele noastre, pe frații noștri, pe copii noștri, pe părinții noștri. Noi aici, acasă, trebuie să ne facem dreptate și să ne facem regulă. Să nu așteptăm că o să ne vină nici americanii, nici europenii și cu atât mai puțin frații noștri de peste Prut”, a declarat Năstase.

 Detalii: Năstase vrea „regula” s-o facă el:Nici SUA, nici UE și cu atât mai puțin frații noștri de peste Prut